Papa Francisc: Nu cred că pot continua să călătoresc în acelaşi ritm ca înainte. La vârsta mea, trebuie să mă menajez pentru a putea sluji Biserica sau, dimpotrivă, să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage

Papa Francisc a declarat sâmbătă că va fi nevoit din cauza vârstei sale avansate şi a durerilor la genunchi să reducă ritmul deplasărilor, menţionând chiar posibilitatea de a demisiona la un moment dat, dacă probleme grave de sănătate îl vor împiedica să conducă Biserica Catolică, relatează agențiile internaționale.

30 Iulie 2022, 15:39 (actualizat 30 Iulie 2022, 15:46) Știrile TVR |

Papa Francisc

„Nu cred că pot continua să călătoresc în acelaşi ritm ca înainte. Cred că la vârsta mea, şi cu această limitare, trebuie să mă menajez pentru a putea sluji Biserica, sau dimpotrivă să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage”, a declarat Suveranul Pontif în cadrul unei conferinţe de presă la bordul avionului care îl ducea înapoi la Vatican după o vizită de o săptămână în Canada.

În timpul acestei vizite, cea de-a 37-a călătorie în străinătate după alegerea sa în 2013, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, s-a deplasat în majoritatea timpului într-un cărucior cu rotile şi a părut slăbit, însă a salutat mulţimea de la bordul „papamobilului”.

„Această călătorie a fost puţin un test: e adevărat că nu se poate călători în această stare, poate trebuie schimbat puţin stilul”, a recunoscut el, în timp ce a mărturisit că „va încerca să continue să călătorească, să fie aproape de oameni, pentru că este un mod de a servi aproapele”.

El a afirmat că va călători mai întâi în locurile în care a promis că va merge, precum Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Libanul şi poate Kazahstan, înainte de a decide în legătură cu viitoare deplasări.

În ceea ce priveşte o posibilă demisie, la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a reiterat sâmbătă că există o posibilitate în acest sens.

„Însă până în prezent nu am luat în calcul acest lucru. Cum se spune, nu am simţit să mă gândesc la această posibilitate. Dar asta nu înseamnă că poimâine nu voi începe să mă gândesc la asta”, a adăugat Suveranul Pontif.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea