Parcări de sute de locuri în București, nefolosite. Șoferii le evită pe cele de la marginea orașului. Recepție la park and ride Pantelimon

A început recepția parcării de tip park and ride Pantelimon, după 8 ani de blocaje și amânări. Deși are sute de locuri și asigură accesul la transportul în comun, șoferii nu sunt convinși să renunțe la confortul din mașină, chiar dacă fac zeci de minute până la serviciu.

18 Mai 2022, 17:09 (actualizat 18 Mai 2022, 21:51) Știrile TVR |

Parcarea de tip park and ride de la capătul Șoselei Pantelimon trebuia finalizată în 2014. Recepția se face însă abia acum. Are 500 de locuri dispuse pe 3 etaje, iar la parter este amenajat un terminal STB. Șoferii nu sunt dispuși să-și lase mașinile acolo.

O parcare similară, cu o capacitate de 660 de locuri, este total ignorată de șoferi.

Parcarea de tip park and ride de la Străulești este mai tot timpul goală. Asta deși o oră costă 50 de bani, iar pentru șoferii care au abonament la metrou este gratuită.

Șoferii preferă să-și lase mașinile pe străzile lăturalnice.

Irina Zamfirescu, specialist în mobilitate urbană: Parcarea în sine nu e o soluție. Trebuie să ai un sistem funcțional de transport public care să încurajaze omul să lase mașina acolo.

Spre deosebire de bucureșteni, clujenii ar fi încântați de o astfel de soluție.

Emil Boc, primar, Cluj-Napoca: Urmează să facem licitație și să desemnăm câștigătorul, restul procedurilor legale sunt parcurse. Va fi la intrarea în Cluj dinspre Apahida, la aerport. Peste 800 de locuri de parcare.

În Spania, o treime dintre angajați au locul de muncă în altă localitate față de cea în care locuiesc. Nu sunt parcări de tip park and ride, dar autoritățile au dezvoltat transportul feroviar și majoritatea spaniolilor se deplasează la serviciu cu metroul de suprafață sau cu trenul.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: Numai pentru a ajunge în Madrid sunt 11 linii de tren construite special pentru navetiști cu peste 100 de stații. Cel mai lung traseu este de 65 de km, iar timpul de parcurgere fără opriri este de 30 de minute. Prețul unui abonament lunar variază între 30 și 90 de euro.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea