Parcări în Capitală pe terenurile abandonate. Până atunci a intrat în vigoare tariful unic, care se plătește inclusiv în week-end

Terenurile abandonate ale primăriei Capitalei ar putea deveni spații de parcare! Este unul dintre planurile edililor care, între timp, aplică un tarif unic în orice parcare publică în oraș. O oră de staționare costă 5 lei și, din acest sfârșit de săptămână, se plătește și sâmbăta şi duminica, ceea ce i-a surprins pe unii bucureşteni.

05 Martie 2023, 20:17 (actualizat 05 Martie 2023, 20:31) Știrile TVR |

Terenurile pe care Primăria Capitalei vrea să amenajeze noi locuri de parcare se află de exemplu, în zona Unirii, Floreasca, șoseaua Panduri sau Bulevardul Expoziției.

Dacă în urmă analizei se va stabili că pe astfel de terenuri pot fi amenajate parcări, din acel moment urbaniştii trebuie să vină şi să spună şi care e soluţia care trebuie aplicată. Adică dacă discutăm de amenajarea unor parcări supraterane, subterane sau parcări la sol. În cazul acestei ultime variante, cea de parcare la sol, în anumite zone astfel de parcări ar putea fi chiar unele provizorii.

Stelian Budjuveanu, viceprimarul Capitalei: Aceste terenuri se află în patrimoniul municipalităţii şi stau neutilizate de mai bine de 33 de ani. Dacă vorbim de parcări la sol, atunci le puteţi defini că fiind parcări provizorii, dar tot necesită o autorizaţie de construire, dacă vorbim de parcări multietajate atunci nu vorbim de investiţii temporare.

În opinia specialiştilor în mobilitate urbană tarifarea unor astfel de parcări este esenţială.

Reini Stadler, specialist mobilitate urbană: Evident că nu se va acoperi în doi ani, dar în cinci-zece ani ar trebui să se acopere din simplă plată a parcării. Dacă vom face parcări gratuite multietajate în centru vă daţi seama ce se va întâmpla. Va veni toată lumea cu maşina în centru şi va parcă lângă metrou, în centru. Construcţia de parcări multietajate este un lucru care trebuie gândit strategic. Locaţia contează foarte mult.

Până la viitoare parcări, în cele existente, au intrat în vigoare noile tarife pentru locurile din administrarea primăriei generale. Prețul pe oră este de 5 lei, adică jumătate față de cât era până la 1 martie. Doar că, de acum se aplică inclusiv sâmbăta și duminică.

Abonamentele zilnice sau lunare costă acum 30 de lei, respectiv 500 de lei. Iar riveranii achită fie 50 de lei pe lună, fie 500 de lei pe an. După expirarea timpului rezervat pentru parcare sunt alocate 15 minute gratuit pentru o nouă plată sau pentru eliberarea locului de parcare. În ajutorul angajaţilor care verifică plata parcării cu ajutorul tabletelor vor sosi în curând şi maşini electrice echipate cu camere. 18 astfel de vehicule sunt în probe.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Ce mă interesează pe mine foarte tare este să terminăm proiectarea locurilor de parcare din zona centrală şi din zona de nord. Şi ne-am stabilit un termen optimist pentru luna mai a acestui an. Pe ceea ce înseamnă Controlul parcării din București sunt lucruri de îmbunătăţit.

În martie 2022, primăria Capitalei avea în exploatare în jur de 10.400 de locuri de parcare. Acum administrează 28.000. Datele arată că în jur de 1.500.000 de autoturisme sunt înmatriculate în Bucureşti, la care se adaugă cele din Ilfov.

Source

Distribuie știrea