Părinții cer mai multe locuri în liceele bune. Numărul mare de absolvenți și subiectele accesibile au scăzut șansele elevilor cu note mari să intre la licee de top

Emoțiile pentru absolvenții de gimnaziu nu s-au terminat! În această saptamina fac opțiunile pentru liceele unde vor să învețe. În Capitală este un an atipic însă, cu un număr mai mare de elevi. Îngrijorați, părinții s-au mobilizat și au făcut petiții online prin care cer ministerului Educației o suplimentare a numărului de locuri.

05 Iulie 2022, 14:47 (actualizat 05 Iulie 2022, 15:14) Știrile TVR |

Sunt două motive care au condus la această situație: subiecte care au fost accesibile la Evaluarea Națională, astfel că am avut rezultate extrem de bune, pe de altă parte, această generație este cea mai numeroasă din ultimii trei ani – numără 15 427 de copii. Și dacă ne uităm pe datele publicate de Ministerul Educației, la liceele cu frecvență din București sunt 14 182 de locuri.

Acestea sunt repartizate în 563 de licee teoretice și tehnologice, dar dacă adăugăm și filiera vocațională unde mai sunt încă 1370 de locuri și 57 de clase ajungem la 15 552 de locuri în Capitală.

Asta însemnă că oferta acoperă cererea, dar nemulțumirea părinților este că unii copii care au note mari riscă să nu intre anul acesta în licee bune,  în licee în care ar fi intrat, de exemplu, în anii trecuți cu mediile pe care le au acum.

Astfel, cine are astăzi comedie de 9.50 ar fi intrat în trecut la un liceu cu sută la sută promovare la examenul de bacalaureat, dar astăzi poate intra cu 9.50 doar la un liceu care are o promovare la bacalaureat de 85%.

Așadar părinții sunt nemulțumiți în ceea ce privește numărul de locuri și solicită prin două petiții suplimentarea numărului de locuri la licee, tocmai pentru a fi mai multe locuri la liceele de top.

Soluțiile lor sunt:  Fie suplimentarea numărului de clase, fie suplimentarea numărului de elevi în clase. În prezent, vorbim despre 24-26 de elevi în clasă iar părinții propun 28-30 de elevi într-o clasă.

Rămâne de văzut care va fi decizia Ministerului Educației. Sunt slabe șanse pentru această suplimentare, potrivit informațiilor primite de Știrile TVR de la conducerea Ministerului Educației.

Completarea fișelor de admitere la liceu are loc până pe 11 iulie, după care pe 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată. După repartizarea computerizată în perioada 15-20 iulie copiii și părinții trebuie să se întoarcă la liceu pentru a finaliza practic acest proces de admitere.

Source