Parlamentul European cere mai mulţi bani şi mai puţină birocraţie în programul UE de distribuţie de fructe, legume şi lapte în şcoli

Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie prin care solicită mai multe resurse financiare şi simplificarea programului Uniunii Europene de distribuţie de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli, în condiţiile în care doar 20% dintre elevii din UE au fost vizaţi de program, potrivit Agerpres.

09 Mai 2023, 19:26 (actualizat 09 Mai 2023, 19:31) Știrile TVR |

Parlamentul European / FOTO: Unsplash

În urma dezbaterii plenare de luni, eurodeputaţii au adoptat rezoluţia privind punerea în aplicare a programului cu 534 voturi pentru, 57 împotrivă şi 23 abţineri, informează un comunicat al Parlamentului European.

În ciuda cererii ridicate a şcolilor din unele state membre de a participa la program, bugetul limitat a împiedicat acest program să ajungă la mulţi elevi, avertizează eurodeputaţii. Prin urmare, aceştia solicită o majorare a bugetului programului, astfel încât produsele să poată fi distribuite mai multor elevi, mai des şi în mod regulat.

Având în vedere că există diferenţe mari între statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programului, rezoluţia adoptată propune realocarea către alte state membre a sumelor care nu au fost utilizate.

Cel puţin 10% din finanţare ar trebui să fie alocată pentru măsuri educaţionale privind obiceiurile alimentare sănătoase, adaugă eurodeputaţii.

Fructele, legumele şi produsele lactate care urmează să fie distribuite în şcolile din UE ar trebui să fie neprelucrate, fără adaos de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori, ecologice, produse la nivel local şi cu indicaţii de calitate, menţionează rezoluţia.

Modalitatea de participare a şcolilor la program trebuie simplificată pentru a fi atrăgătoare, potrivit eurodeputaţilor, care solicită mai puţină birocraţie pentru şcolile implicate. De asemenea, aceştia propun să se analizeze posibilitatea de a extinde sistemul către ţările candidate.

„Comisia Europeană trebuie să majoreze bugetul, statele membre trebuie să reducă birocraţia şi, împreună, trebuie să deschidă calea pentru ca mai multe şcoli şi fermieri să adere la program. Procurarea fructelor, a legumelor, a laptelui şi a produselor lactate proaspete şi locale nu ar trebui să fie în detrimentul calităţii. Nu putem strânge cureaua atunci când vine vorba de produsele sănătoase şi durabile pentru copiii din şcoli şi de măsurile educative aferente”, a declarat după vot raportoarea Carmen Avram, din grupul S&D.

Programul UE pentru şcoli funcţionează cu un buget de 220 de milioane de euro pe an şcolar. Raportul din proprie iniţiativă al PE examinează punerea în aplicare a programului în perioada 2017-2022, în cursul căreia toate ţările UE au înregistrat o scădere a participării. Practic, doar 16 din 76 de milioane de elevi din UE au fost vizaţi de acest program.

Source

Distribuie știrea