Patron, caut angajat! Managerii se plâng de lipsa personalului calificat

Criza de forță de muncă post-pandemie se acutizează: tot mai mulți manageri reclamă că nu găsesc angajaţii de care ar avea nevoie. 8 din 10 angajatori au probleme cu lipsa personalului calificat. Un studiu arată că industria IT și cea a ospitalității sunt cele mai afectate. Mulţi dintre vechii angajaţi şi-au ales altă meserie în timpul crizei Covid. Specialiștii avertizează că angajaţii pleacă şi din cauza salariilor mici.

07 Iulie 2021, 18:15 (actualizat 07 Iulie 2021, 20:33) |

Cei mai mulți manageri mizează pe creșterea veniturilor în acest an, după ridicarea celor mai multe restricţii. Iar după reluarea activităţilor economice, cei mai mulţi vor să facă din nou angajări.

Marea provocare este însă să găsească specialiştii de care au nevoie. 82% dintre manageri reclamă că nu mai există personal calificat. Criza este mai serioasă faţă de anul trecut.

Membru în Consiliul Director, Camera de Comerț Americană în România: “Ne așteptăm ca în perioada următoare, următorii câțiva ani, situația să nu să se îmbunătățească, ci, din contra. Din cauza revenirii economiei care cere mai multă forță de muncă calificată desigur.

Ionuț Simion, președinte, Camera de Comerț Americană în România: „Eu cred că este nevoie de reluarea importurilor de forță de muncă pentru că la ora actuală nu mai facem față cu exportul de forță de muncă”.

În industria IT e nevoie de mai mulți angajați, după ce o serie de activități au trecut în online din cauza crizei sanitare. Și în industria ospitalității, conform managerilor, după ridicarea mai multor restricții, există un deficit de cel puțin 30.000 de lucrători.

„Candidații din HORECA care au traversat un an pandemic extrem de greu au fost nevoiți să se reconvertească din punct de vedere profesional, să aleagă locuri de muncă mai stabile și este nevoie să-și redobândească încrederea pentru a se întoarce la profesia lor”.

Specialiștii în Resurse Umane consideră că una dintre cauzele crizei de personal este şi nivelul salarizării.

„Toate companiile ar trebui să-și adapteze politicile de salarizare. Deoarcere românii nu mai acceptă în acest moment orice salariu, au reușit să se evalueze cât mai aproape de realitate”.

Cei mai mulți angajatori mizează pe lucrul la birou după trecerea pandemiei. Doar aproximativ 30% iau în calcul să continue telemunca, mai arată sondajul.

Source

Distribuie știrea