PE şi preşedinţia Consiliului UE au convenit provizoriu să nu accepte documentele de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia

Parlamentul European, Strasbourg / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Textul asupra căruia s-a convenit face obiectul aprobării de către Consiliul UE şi Parlamentul European, înainte de a trece prin procedura de adoptare formală, relatează Agerpres.

Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruseşti rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008.

Documentele de călătorie ruseşti care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

Statele membre ale UE nu recunosc documentele de călătorie ruseşti eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte. Această decizie urmăreşte să instituie o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE.

Source