Pe urmele infractorilor din metavers. În spațiul virtual se comit furturi, înșelăciuni, agresiuni și chiar acte de terorism

Spațiul virtual se dovedește a fi tărâmul de vis pentru infractori. Specialiștii în securitate cibernetică și polițiștii din diverse structuri se confruntă cu situații tot mai greu de gestionat. Grupările criminale au găsit în spațiul virtual posibilități nelimitate pentru a comite furturi, înșelăciuni, agresiuni și chiar terorism. Iar combaterea infracțiunilor informatice este anevoioasă. Experții Interpol avertizează asupra pericolelor.

Infractorii din mediul online au la îndemână unelte din ce în ce mai performante care le îngreunează munca celor din domeniul securității cibernetice.

Pentru autorități, a devenit dificilă chiar și simpla blocare a unor acțiuni ilegale, cum a fost cazul unor reclame înșelătoare.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: O pagină de social media pe care noi am identificat-o anul trecut, în decembrie, era o pagină pe care atacatorii o foloseau exclusiv pentru a lansa astfel de reclame. Ei, documentarea și raportarea unei reclame durează între 15-20 de minute. Procesul lor de raportare și de suspendare de către rețele de social media e foarte anevoios, putem spune că ne batem cu morile de vânt.

Provocările din mediul online sunt tot mai complicate pentru autorități și anchetatori. Conform Interpol, în noiembrie anul trecut, a fost nevoie de implicarea a 50 de state și 70 de structuri de poliție, plus parteneri civili, pentru arestarea a 30 de membri ai unor grupări de criminalitate informatică.

Chiar și așa, numai 70% dintre serverele grupărilor au putut fi închise. Spațiul virtual a devenit extrem de atractiv pentru infractori.

Mircea Constantin Scheau, specialist securitate cibernetică: E un spațiu nereglementat în acest moment. Nu există niciun fel de acte normative, legislative care să pună în ordine întreaga activitate. Ceea ce încearcă să facă forțele de ordine e să avertizeze populația de pericolele la care se expun.

În spațiul virtual, spun cei de la Interpol, se pot transpune exact aceleași infracțiuni ca și în viața reală – furturi, agresiuni sexuale, exploatare, înșelăciuni financiare, terorism și lista poate continua.

Gabriel Cîrlig, specialist în securitate cibernetică: Putem da, să spunem, 100 de dolari pe metrul pătrat virtual, unde să ne facem reclamă, de exemplu. Un cumpărător mai puțin informat poate ajunge să fie păcălit de diverse terțe părți rău intenționate sau i se poate vinde o proprietate care nu-i va aparține lui sau dacă devine propiretar poate pierde proprietatea instantaneu, dacă-și pierde datele de acces la cont.

Iar inventivitatea nu pare să aibă limite în acest mediu online. În Marea Britanie a fost anchetat un caz în care o femeie a reclamat că avatarul său ar fi fost agresat sexual în spațiul virtual, ceea ce a dus la apariția unor traume psihice.

Distribuie știrea