#PeDatorie. De Ziua Muncii, fără loc de muncă. Revenirea la normal după pandemie va fi grea, inegală, şi destul de fragilă

Neobservată şi nebăgată în seamă faţă de alţi ani, a trecut şi Ziua Muncii.

1 Mai a găsit oamenii mai săraci şi mai nesiguri pe viitorul lor. Numai Ziua Muncii nu a fost pentru oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă, veniturile, sănătatea sau pe cei dragi.

La nivel global, Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că 114 milioane de oameni şi-au pierdut joburile ca urmare a pandemiei şi restricţiilor, numai în 2020.

Maximul impactului pe piaţa muncii a fost în prima jumătate a lui 2020. Echivalentul a 525 de milioane de joburi au fost pierdute atunci. E enorm, e mai mult decât populaţia întregii Uniuni Europene! Situaţia s-a îmbunătăţit gradual, apoi, pe măsură ce s-au mai relaxat şi restricţiile, oamenii s-au întors la lucru sau au muncit de acasă, dar rămânem în continuare sub nivelul din primăvara anului trecut.

Specialiştii Organizaţiei Internaţionale a Muncii spun că, nici măcar în scenariul cel mai optimist, nu avem nicio şansă să ajungem prea curând înapoi la situaţia de dinainte de pandemie. Dacă transformăm joburile pierdute în bani, adică în salarii pe care toţi aceşti oameni nu le-au mai primit, numerele sunt incredibile. Aproape 4 trilioane de dolari este pierderea doar la acest capitol! Adică 4 mii de miliarde de dolari! Bani pe care toţi aceşti oameni şi familiile lor se bazau ca să trăiască.

Revenirea la normal va fi grea, inegală, şi destul de fragilă, spune directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii chiar în discursul ţinut cu ocazia Zilei Muncii.

Dar există speranţă, iar aceasta depinde tot de noi.

Source

Distribuie știrea