#PeDatorie. Specialiştii spun că alimentele de bază se vor scumpi în următoarele luni cu cel puţin 20 de procente

Aproape în fiecare an, aflăm că un anumit produs va fi pe piață în cantitate mai mică, așadar prețul lui va crește. De cele mai multe ori, e vorba de produse alimentare, care se scumpesc continuu. Motivele le aflați din rubrica lui Daniel Coman, #PeDatorie.

02 Iunie 2021, 09:39 (actualizat 02 Iunie 2021, 09:51) |

Dacă vi se pare că preţurile au crescut în ultimul an, staţi să vedeţi ce vine! Specialiştii spun că alimentele de bază se vor scumpi în următoarele luni cu cel puţin 20 de procente! E enorm, iar lista de motive e şi ea foarte lungă.

Pandemia, seceta, pesta porcină, scumpirea energiei, a petrolului, a transporturilor, a materiilor prime, toate ne vor creşte preţurile alimentelor la raft. Dar, cel mai mult, va contribui faptul că nu suntem singuri pe lume.

Suntem parte dintr-o piaţă globală aflată, la rândul ei, într-un mare dezechilibru de cerere şi ofertă. Iar o regulă fundamentală a economiei este că acolo unde avem ofertă mică şi cerere mare, preţurile cresc. Pe scurt, marii producători ai lumii nu o duc foarte bine şi cumpără tot ce se poate. Aşa că România este în situaţia paradoxală în care avem un an care se anunţă a fi excelent pentru agricultură, dar care vine cu scumpiri. Pentru că avem acest prost obicei să exportăm materia primă şi să importăm produsele finite, şi o să discutăm despre el într-un alt episod. Dacă ne uităm la indicele global al preţurilor produselor alimentare, vedem că ne-am întors la nivelul scumpirilor din 2014.

Porumbul, de exemplu, este mai scump cu peste 30 la sută faţă de acum un an. Despre acest paradox al scumpirilor într-un an cu recolte bune a vorbit la #PeDatorie Cezar Gheorghe, consultant al Clubului Fermierilor Români.

Cezar Gheorghe: După calculele pe care le facem, noi așteptam practic mărirea preturilor cu 22 la sută la produsele de bază. Cam asta este efectul pe lanț care se va întâmpla după ce trece acest recul de la materie prima până la procesare până la locul pe raft există un timp de recul să știți. Nu se vede imediat. Vor mai trece câteva luni până se va vedea acest lucru pe toate palierele. Să nu uitați că din grâu nu se face numai făina se fac tărâțe se fac produse de patiserie se fac multe lucruri. Deci va fi o perioadă de recul după care se vor vedea efectele. Aceasta este o conjunctură internațională, nu este dirijată de nivelul recoltei din România ci este efectul banilor ieftini în piață care trebuie să își găsească o profitabilitate și profitabilitatea trebuie extrasă din buzunarul fiecărui consumator de pe această planetă TVA-ul inclus fiind consumatorul final.

Da, veştile sunt foarte proaste, şi nu o să ne convină deloc ce o să se întâmple. Dar există soluţii, şi despre ele vom vorbi în episodul următor. Până atunci, sunt curios dacă voi aţi simţit în vreun fel scumpirile din ultima vreme.

Vă aştept mesajele pe Facebook şi Instagram, cum ne-am obişnuit.

O analiză de Daniel Coman

Source

Distribuie știrea