Pensiile private obligatorii dau randament. Radu Crăciun: Creşterea valorii activelor se va accelera

Pensiile din pilonul doi prosperă, în ciuda problemelor care au apărut în perioada pandemiei. În cei 16 ani de când există aceste fonduri de pensii private obligatorii, cei 8 milioane de români care plătesc astfel de contribuţîi au strâns peste 135 de miliarde de lei. În următorii ani sumele se vor dublă, dau asigurări administratorii pensiilor private. Nu inseamnă însă că vor fi suficienţi pentru a asigura o bătrâneţe îndestulată.

În medie, fiecare român, care are un cont de pensie Pilon II, a strâns 17.000 de lei. Suma ajunge chiar şi spre 50.000 de lei în cazul celor care au un stagiu complet de cotizare la fonduri de pensii private obligatorii. Aproape o treime din sumă reprezintă investiţiile făcute de administratorii de pensii private, în timp ce diferenţa sunt banii viraţi din salariu.

Contribuţia medie lunară a fiecărui angajat de anul acesta la pensiile private obligatorii este de 350 de lei, în creştere cu 30 de procente faţă de anul trecut, că urmare a majorării cotizaţiei de la 3,75% din salariu, la 4,75%.

Până acum randamentul dat de pilonul II de pensii a fost de 8%, peste media inflaţiei.

Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera. De altfel, ne aşteptăm că în următorii 5 ani valoarea ativelor să se dubleze. Practic în 5 ani se vor strânge atâţia bani cât se vor strânge în cei 16 ani de la începerea sistemului de pensii private obligatorii.

Și cum predicțiile arată că la finalul acestui deceniu vor fi tot mai puțini angajați care vor contribui la sistemul de pensii de stat, pensiile private ajung să fie o soluție pentru românii aflați acum în câmpul muncii.

Lucian Isac, director general al unei societăţi de brokeraj: Foarte mare pare din sumele acumulate la pilonul II se duc către titluri de stat, care şi în teorie şi în practică sunt cele mai sigure investiţii. Și o componentă consistentă vine către piaţa de capital reglementată atât în ţară, cât şi la nivelul Uniunii Europene.

Totuși, banii pe care îi vom primi din pensiile private obligatorii în momentul retragerii din activitate vor fi insuficienți pentru a avea o bătrânețe liniștită, atrag atenția economiștii.

Adrian Codirlaşu – vicepreşedinte CFA: Noi trebuie să susţiem şi Pilonul I de pensii, să contrubuim şi pentru Pilonul II şi să punem şi bani deoparte. Pentru că noi când ne vom pensiona, dacă va mai fi pensie va fi una de subzistenţă.

Că să aflaţi câți bani aveţi puşi deoparte prin Pilonul II e suficient să accesaţi contul personal de pe site-ul fondului de pensii private obligatorii de care aparțineți. Suma o veţi primi în momentul pensionării fie în totalitate, fie eșalonată pe 5 ani.

Distribuie știrea