Pensionarii au la dispoziție peste 135 de mii de bilete la tratament în stațiuni balneoclimaterice, cu 16 mii mai multe, comparativ cu anul trecut

Mai mulți pensionari vor avea acces anul acesta la terapii balneare în stațiunile din țară. Sunt 16 mii de bilete în plus față de anul trecut, iar doritorii au început deja să depună cererile la casele de pensii. Pot petrece cel mult 16 zile în stațiuni balneoclimaterice, cu bani puțini: un sejur costă aproximativ jumătate din pensia pe o lună, în funcție de tipul de cazare și de tratamentele alese.

Casele de pensii din țară vor aduna, de săptămâna viitoare, cererile pensionarilor și vor stabili cele 19 serii în care se vor organiza sejururile.

În etapa următoare, vor fi distribuite biletele de tratament.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: În 2024 vor fi asigurate peste 135.700 de bilete la tratament balnear, prin Casa Națională de Pensii Publice. Acest număr reprezintă o creștere cu aproape 16.000 de bilete, față de anul trecut, 2023. Dintre acestea, aproximativ 60.000 vor fi asigurate în bazele de tratament administrate de Casa Națională de Pensii Publice, conform Hotărârii de Guvern adoptate astăzi.

Un sejur durează 16 zile, cu o perioadă de tratament de aproximativ 12 zile. Cei mai mulți pensionari preferă să meargă la Techirghiol, Buziaș, Vatra Dornei sau Herculane, în funcție de tratamentul recomandat de medici.

Luciana Cănilă, președinte, Federația Națională a Pensionarilor din România: Cererile pentru biletele de tratament sunt în curs, deci pensionarii depun aceste cereri la Cas Naţională de Pensii Publice. Numărul pensionarilor care vor beneficia pentru tratament de aceste bilete va creşte în mod corespunzător.

Suma ce acoperă costul biletelor de tratament a fost majorată la 400 de milioane de lei pentru acest an, cu 100 de milioane mai mult decât în 2023.

Corina Martin, hotelier: Este o veste foarte bună pentru pensionari, pentru cei care de foarte mulți ani desigur știu și sunt obișnuiți să achiziționeze asemenea bilete de tratament pe care nu și le-ar putea permite. Foarte multe dintre aceste baze balneare și medicale administrate de Casa Națională de Pensii nu investesc de fapt în modernizarea infrastructurii pentru că sunt ținute aceste baze în viață prin acest sistem.

Beneficiază de bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii. Maximum 15% din numărul total al biletelor se oferă gratuit persoanelor care au suferit accidente de muncă, au boli profesionale, dar și altor categorii speciale de pensionari.

Distribuie știrea