Deciziile de recalculare a pensiilor stârnesc multe întrebări, temeri şi nemulţumiri din partea pensionarilor. Casele Judeţene de Pensii au deschis ghişee speciale pentru a le răspunde celor care nu înţeleg de ce sumele au scăzut şi nici dacă noile calcule sunt corecte sau greşite. Oamenii se aşează la cozi în fiecare zi, de la primele ore, pentru a cere lămuriri sau pentru a depune noi acte. Șeful Casei Naționale de Pensii spune însă că s-au făcut greșeli la un număr foarte mic de dosare. Iar ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie nu va scădea.
O pensionară din județul Ilfov are 74 de ani, dintre care cei mai mulți au fost ani de muncă. Spune că pe decizia de recalculare nu figurează decât cu 8 ani de activitate. Femeia crede că e vorba despre neglijență.
”Au angajat personal necalificat, nu îi intersează să fie corecți și nu au simț de răspundere. Nu contează că au apăsat tasta de sus sau a sărit și a tastat mai departe!”.
Și nu e mulțumită nici cu suma recalculată. ”Încă 2.000 de lei, după calculele mele, doar știu și eu să interpretez o lege, am lucrat o viață!”.
Cazul, care nu e singurul, a ajuns la urechile ministrului Muncii. Și se pare că intuiția pensionarei a fost corectă.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale: Acolo unde s-au constatat erori în mare măsură, ele sunt din cauza introducerii în mod eronat a datelor, din dosarul fiecărui pensionar în format electronic.

Ministrul Muncii: Avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia în urma recalculării
Pensiile nu vor creşte pentru un număr de 700.000 de pensionari, în urma recalculării, întrucât aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor acestora era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă.
Pensionara se plânge însă și că legea nu mai permite acum contestarea oficială a calculului pensiei la Casa de Pensii, ci doar în instanță, unde procesul devine îndelungat și costisitor. Femeia e doar una din sutele de pensionari care au venit cu actele în mâna să ceară explicații la Casa de Pensii a județului Ilfov. Mulți sunt nemulțumiți pentru că recalcularea le-a adus în plus sume infime, dar și pentru că au depistat greșeli în acte.
Șeful Casei Naționale de Pensii susține însă că cea mai mare parte a acestor nelămuriri se rezolvă fără probleme la ghișee. Și că procentul dosarelor în care s-au depistat erori e de 0,024 la sută. Datele oficiale arată că aproape 2 milioane de pensii au crescut cu sume între 100 și 500 de lei, și peste un milion cu sume între 500 și 1.000 de lei. Aproape 800 de mii s-au majorat cu peste 1.000 de lei. Iar 700 de mii de pensii au fost recalculate în jos. Ministrul Muncii a subliniat însă că nicio pensie nu scade.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale: Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade dacă punctajul din decizie arată valoare mai mică, veți rămâne cu pensia mai avantajoasă. Veți primi în următoarea săptămână o confirmare oficială de la Ministerul Muncii și Casa de Pensii, că pensia nu scade.
Noua lege prevede o nouă formulă de calcul, valabilă pentru toți pensionarii. Cel mai mult contează contributivitatea. Totalul e format din suma punctelor de contributivitate cu punctele necontributive asimilate, adică cele pentru perioadele de facultate, armată, șomaj. Se adaugă punctele de stabilitate, care înseamnă răsplată pentru cei care au muncit mai mult, peste limita de 25 de ani de vechime. Iar rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință.
Daniel Baciu, preşedintele, Casei Naţionale de Pensii: Aceasta e cea mai amplă reformă din sistemul public în ultimii 50 de ani.
De la 1 septembrie începe mica recalculare. Casele de Pensii vor include și veniturile nepermanente, precum ore suplimentare, sporuri și prime. Pentru cele obținute din 2001 încoace, pensionarii nu trebuie să aducă alte documente. Doar pentru perioadele anterioare este nevoie de adeverințe, a mai anunțat ministrul Muncii. Arhivele angajatorilor care nu mai au activitate au fost preluate de firme private, care cer adesea taxe exorbitante pentru eliberarea documentelor.
Dumitru Costin, preşedinte Blocul Naţional Sindical: Dacă vrei să strângi documente doveditoare pentru 25 de ani, te duci undeva la aproape 3.500 de lei. Noi am anticipat cam unul din 5 indivizi va încerca să aibă acces la aceste documente.
Arhivele Naționale au anunțat măsuri pentru a impune tarife accesibile în cazul adeverințelor necesare pensionarilor, eliberate de firme de arhivare privată.
În ce privește indemnizația socială pentru pensionari, așa-numita pensie minimă garantată, ministrul Muncii a anunțat că rămâne la 1.281 de lei.

Ministrul Muncii, la TVR, despre adeverințele pentru pensionari: Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței verifică
Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței verifică, la cererea Ministerului Muncii, deținătorii privați de arhive, care ar trebui să elibereze adeverințele pentru pensionari, a dat asigurări, miercuri seară, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la emisiunea Prim Plan, de la TVR Info.