Pensionarii se pregătesc de procese în instanță după deciziile de recalculare a pensiilor. La 1 septembrie începe „mica recalculare”

Sutele de mii de pensionari aşteaptă deciziile de recalculare a pensiilor. Asociaţiile de pensionari vorbesc deja de mii de oameni care ar putea fi nemulţumiţi de calcule şi care nu exclud să îşi caute dreptatea în instanţă. Casele de pensii au suplimentat personalul de la ghişee în ideea în care primele întrebări acolo vor fi puse. Apar probleme cu a doua recalculare, programată să înceapă la 1 septembrie. Adeverinţele de dinainte de 2001, care atestă sporuri, prime, al 13-lea salariu sau ore suplimentare sunt greu de găsit sau obţinerea lor este extrem de costisitoare, spun vârstnicii.

Aceasta e cea mai mare emoţie a pensionarilor în următoarele două săptămâni. Abia aşteaptă să primească deciziile de recalculare ca să afle dacă socotelile sunt corecte.

Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari vorbesc deja de o serie lungă de nemulţumiri care ar putea bloca activitatea caselor de pensii şi care s-ar putea transforma în mii de procese.

Ca să vă daţi seama dacă noile calcule sunt corecte sau nu, uitaţi-vă cu atenţie pe decizia de pensionare şi pe decizia de recalculare şi comparaţi datele. Verificaţi stagiile de cotizare, numărul de puncte de contributivitate din decizia veche şi punctele de stabilitate din noua decizie.

Primele decizii de recalculare a pensiilor au ajuns la beneficiari. Creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%

Majorări modeste. Asta au primit până acum pensionarii la care au ajuns deciziile de recalculare. Poştaşii sunt cei care împart plicurile în următoarele două săptămâni. Cine nu e acasă îşi poate ridica decizia din oficiul poştal. Noile pensii majorate ajung la oameni pe 2 septembrie, dacă discutăm de cei care încasează banii de la poştaşi. Pentru carduri banii vor fi viraţi pe 12 septembrie.

Formula de calcul a pensiei este următoarea: punctul de referinţă, în valoare de 81 de lei se înmulţeşte cu numărul total de puncte de contributivitate şi stabilitate.

De la 1 septembrie urmează mica recalculare, atunci când vor fi luate în calcul sporuri, prime, ore suplimentare, al 13-lea salariu sau acordul global.

Adeverinţele de dinainte de 2001 trebuie duse la casele de pensii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: Noi estimăm că de această mică recalculare vor beneficia până într-un milion de pensonari. Noi avem termen de şase luni de zile de la intrarea legii în vigoare să recalculăm, practic să facem această mică recalculare cu aceste sporuri nepermanenente care în momentul de faţă nu se iau în calculul pensiei.

Problema se va complica în momentul obţinerii acestor adeverinţe, spun pensionarii. Multe arhive sunt de negăsit. Sau sunt administrate privat şi obţinerea documentelor costă enorm.

Silvia Petre, preşedinta Asociaţiei Pensionarilor Timiş: Ne trimite pe drumuri la 70 de ani, 80 de ani, arhivele alea care ne poartă după acele adeverinţe în loc Casa de Pensii să le ceară de la instituţiile respective. Toate arhivele trebuiau predate cu totul la casele de pensii şi trebuia rezolvat, nu pus pe drumuri.

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale: Pentru angajatorii aflaţi în activitate aceştia au obligaţia de a elibera aceste adeverinţe fără costuri. De asemena, avem situaţia pe care dvs aţi menţionat-o cu privire la prestatorii de servicii arhivistice, la prestatorii privaţi, care sunt autorizaţi şi controlaţi de Arhivele Naţionale şi unde este sigur nevoie de a avea o atenţie sporită astfel încât sumele percepute pensionarilor pentru eliberarea adeverinţelor să fie corecte.

A doua recalculare va fi gata în februarie 2025.

Distribuie știrea