Perioadă de probă de cel puţin 2 ani pentru şoferii începători, obţinerea permisului de conducere la 17 ani, permise valabile 15 ani, reguli diferite pentru șoferii peste 70 de ani. Propunerile Comisiei Europene

Uniunea Europeană ne vrea șoferi de la 17 ani. Este una dintre măsurile propuse pentru a reduce deficitul de conducători auto în anumite sectoare de activitate. În plus, permisele de conducere ar urma să fie digitale și cu o valabilitate de 15 ani. Noile măsuri nu vor fi însă la fel de generoase cu șoferii trecuți de 70 de ani. Aceștia vor fi nevoiți să-și verifice carnetele la fiecare 5 ani.

12 Martie 2023, 19:42 Știrile TVR |

În 2017, România a încercat să reducă valabilitatea permisului de conducere pentru vârstnici. Proiectul nu a avut succes, așa că șoferii trecuți de 70 de ani își pot reînnoi în continuare carnetele la fiecare 10 ani.

Acum, Comisia Europeană vrea ca documentul să fie valabil doar 5 ani, iar posesorii să facă dovada că nu sunt un pericol în trafic.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol:Ar fi oarecum benefic, pentru că ar exista posibilitatea de a verifica aptitudinile conducătorilor auto peste această vârstă mai des. (…) În momentul de faţă avem mari carenţe când identificăm de exemplu conducători auto care nu au o vedere foarte bună şi nici nu folosesc ochelari sau chiar şi cu ochelari nu reuşesc să distingă foarte multe lucruri la volan.

Medicii atrag atenția că, odată cu înaintarea în vârstă, reacțiile șoferilor se modifică.

Daciana Toma, medic de familie: “În mod fiziologic, se depreciază văzul şi auzul, modul în care ne putem folosi mâinile, picioarele. (…) Mai pot să apară şi tulburări cognitive şi nu mai înţelegem lucrurile la fel de bine cum le înţelegeam în tinereţe şi nu mai putem aprecia ceea ce vedem sau nu mai avem viteză de reacţie la fel ca înainte.”

Pe viitor, Comisia Europeană vrea ca permisele de conducere să fie digitale, pentru a fi mai ușor recunoscute în toate statele membre.

Perioada de probă pentru șoferii începători va fi de cel puțin 2 ani, iar adolescenții de 17 ani vor putea obține și ei permisul de conducere. Vor urca însă la volan doar însoțiți de un șofer major.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: De asemenea, vrem să scădem vârsta la 17 ani pentru conducerea însoţită la permisele categorie C pentru camioane, în speranţa că vom face sectorul mai atrăgător pentru tineri. După cum ştiţi, ne confruntăm cu un deficit de şoferi profesionişti.

Depășirile periculoase ori conducerea pe sens interzis ar putea completa pe viitor lista de infracțiuni rutiere.

Până în 2030, Uniunea Europeană vrea ca decesele din accidente să scadă cu 50%, în condițiile în care, doar anul trecut, peste 20 de mii de persoane au murit pe drumurile europene.

Toate propunerile urmează să fie analizate de Parlamentul European și de Consiliul European.

O decizie finală ar trebui luată anul acesta.

Source

Distribuie știrea