Peste 2.900 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, cei mai mulți în București

20 Mai 2022, 15:54 (actualizat 20 Mai 2022, 16:39) Știrile TVR |

Mii de refugiați ucraineni s-au angajat în România

2.919 cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cei mai mulți refugiați ucraineni, 804, și-au gasit locuri de muncă în București. 261 în Bistriţa, 218 în Arad şi 203 în Timiş.

905 refugiați au fost angajați în industria prelucrătoare. 457 şi-au găsit locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în timp ce 314 desfăşoară activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport. 284 lucrează în hoteluri şi restaurante, iar 270 desfăşoară activităţi de comerţ.

Ucrainenii care intră legal în România și care nu solicită o formă de protecție din partea statului român pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de legislația românească. Dacă nu au documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate pot fi angajați pentru cel mult 12 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă un an. O prelungire nu poate fi făcută pe mai mult de șase luni o dată.

Aceștia trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc condițiile de calificare pentru a ocupa postul pentru care au aplicat și că nu au antecedente penale incompatibile cu munca pe care o vor desfășura în România.

Cetățenii ucraineni care pot fi angajați în aceste condiții nu pot ocupa locuri de muncă ce presupun obligativitatea deținerii cetățeniei române sau a unui stat membru UE sau în instituții publice care se ocupă cu siguranța și securitatea națională.

Ministerul Muncii spune că declarația pe proprie răspundere pentru ucraineni se găsește, în limba ucraineană, pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocupartea Forței de Muncă (ANOFM). Informațiile sunt în secțiunea „Găsirea unui loc de muncă în România/ Finding a job in Romania”.

Locurile de muncă disponibile și pentru ucraineni sunt aici.  În prezent, sunt 9.500 de oferte de muncă disponibile.

Ministerul Muncii mai spune că ucrainenii pot beneficia de consiliere profesională și cursuri de formare gratuite, dacă se adresează Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Source

Distribuie știrea