Minciună dulce la borcan. Asta găsim la rafturile cu miere din supermarket, pentru că peste 80% din mierea vândută acolo este greșit etichetată. România nu respectă legislația europeană de etichetare și nici trendul altor țări de a renunța la pesticidele sintetice care ucid milioane de albine. Suntem a doua cea mai mare forță în apicultură din Uniunea Europeană și totuși cumpărăm de la alții tone de borcane de glucoză sau alte siropuri cu aromă de miere.
Pe cât e de dulce, pe atât poate fi de înșelătoare. Două borcane luate din supermarket au aceeași etichetare evazivă despre care încă nu știm ce ascunde.
ALIN PRUNEAN, deputat, membru în Comisia de Agricultură: “80-90% din miere e etichetată greșit. Este iresponsabil față de consumator, care alege un borcan de miere și nu știe ce origine are acesta. Balanța import versus export e în deficit, aveam un deficit de 200 de milioane de euro, importăm mai multe alimente decât exportăm, locuri de muncă nu creăm. Exportăm miere la vrac și luăm miere ambalată”.
Suntem a doua cea mai importantă forță în apicultura din Uniunea Europeană, dar apicultorii români primesc de la procesatori cel mai mic preț pe kilogramul de miere – mai puțin de 2 euro. Iar prețul nu e singura problemă cu care se confruntă apicultorii. România e mare consumatoare de pesticide care combat dăunătorii, dar sunt extrem de nocive pentru albine.
EMIL MESAROȘ, activist de mediu: “Dacă dispar albinele în 4 ani, dispare viața de pe pământ. Să folosești pesticide, să ucizi albine sub pretextul că îți crește porumbul sau rapița, e ca și cum ți-ai tăia mâna dreapta, să o folosești mai mult pe stânga”.
În România, sub 3% din suprafața agricolă este ecologică, în timp ce Austria, de exemplu, are peste 25% din suprafața agricolă certificată pentru producția ecologică, fără pesticide sintetice.
MIRCEA CIOCAN, președintele Federației Apicole: “Dacă este o concentrație mare, poate fi letală, albina moare chiar și pe loc. Acestea au fost interzise încă din 2013, dar România a acordat derogări. Noi am făcut un experiment – mai multe sortimente de miere din supermarket am descoperit că acestea nu au mai mult de 20 la sută miere”.
La nivel european, obiectivul este ca până în 2030 să se reducă utilizărea pesticidelor sintetice în agricultură cu 80% și eliminarea lor până în 2035.