Pianul familiei Maniu, aflat în casa de la Bădăcin, a fost recondiționat și poate fi folosit din nou

Pianul familiei Maniu a are 114 ani şi a fost îndrăgit mai ales de Cornelia, sora mică mică a lui Iuliu Maniu. Era pasionată de muzică şi oferea adesea concerte. Iar banii strânşi ajungeau la orfelinatul de fete înfiinţat de ea la Şimleul Silvaniei.

Cornelia a devenit călugăriţă franciscană şi a purtat numele Maria Cecilia. Dar pianul de acasă l-a iubit atât de mult încât l-a inclus în testament.

Abia după 75 de ani, dorința i-a fost îndeplinită. Pianul, ca şi celelalte bunuri ale familiei Maniu, a avut o istorie zbuciumată.

Instrumentul a avut nevoie de reparaţii complexe şi doar piesele de schimb au costat în jur de 400 de euro. Maestrul care care l-a reparat și l-a acordat nu a dorit niciun ban în plus plus. Iar acum va fi din nou folosit de muzicieni.

Soarta surorii Ceciliei a fost tragică. A murit de foame, în 1956, la trei ani după fratele său. Securitatea o ţinea sechestrată într-o casă din Şimleu Silvaniei. Nu putea nici să îşi procure mâncare.

Sora Cecilia este înmormânată la Bădăcin. Mormântul lui Iuliu Maniu este încă gol. Osemintele lui nu au fost încă identificate, în groapa comună din cimitirul Săracilor, unde a fost aruncat, la marginea orașului Sighet. Conacul de la Bădăcin a fost confiscat de comuniști, bunurile s-au risipit, iar proprietatea a ajuns o ruină. A fost renovată abia acum, în urma unei campanii de strângere de fonduri, care s-a încheiat în 2019.

Source

Distribuie știrea