Pierderi de miliarde în industria modei din cauza vremii extreme

15 Septembrie 2023, 14:59 (actualizat 15 Septembrie 2023, 15:01) Știrile TVR |

Pierderi de miliarde în industria modei din cauza vremii extreme

Bangladesh, Pakistan, Vietnam și Cambodgia sunt considerate a fi în mod deosebit expuse riscului, cu o scădere cu 22% a veniturilor din exporturi – și un impact economic mai larg – proiectat până la sfârșitul deceniului, potrivit constatărilor, care au fost publicate miercuri.

Cercetătorii de la Schroders și Cornell’s Global Labor Institute spun că mărcile de modă care se aprovizionează pe scară largă în aceste țări ar trebui să modifice orele de lucru și să se asigure că lucrătorii se odihnesc și se hidratează suficient. Specialiștii estimează că în jur de un milion de locuri de muncă nu s-ar mai crea în domeniu, pe măsură ce productivitatea încetinește din cauza impactului vremii nefavorabile.

Cele patru țări asiatice reprezintă împreună 18% din exporturile globale de îmbrăcăminte, aproximativ 10.000 de fabrici de îmbrăcăminte și încălțăminte și peste 10,6 milioane de muncitori în producție. Dar aceste state sunt, de asemenea, profund vulnerabile la criza climatică. Centrele majore de producție de articole de îmbrăcăminte, inclusiv Dhaka, Phnom Penh, Karachi, Lahore, Ho Chi Minh City și Hanoi, se confruntă deja cu căldură și umiditate extremă, au remarcat autorii. „Toate aceste orașe sunt, de asemenea, probabil să se confrunte cu inundații semnificative”, au spus aceștia.

Pakistanul, în special, nu este străin de vremea extremă, cu peste o treime din țară sub apă anul trecut, în timpul celor mai grave inundații din istorie. Ca și în alte părți, Pakistan și Bangladesh au cunoscut și valuri de căldură în ultimele luni, temperaturile crescând la peste 40°C timp de multe zile în timpul primăverii și al verii.

Echipa de la Cornell și Schroders a spus că a proiectat modul în care diferite scenarii ar afecta lucrătorii din producție. Experții au explicat că estimările de costuri de 65 de miliarde de dolari până în 2030 s-au bazat pe un scenariu de „afacere obișnuită”, pe fondul căldurii mari și inundațiilor, dacă nu se iau măsuri. Dacă proprietarii de fabrici iau măsuri proactiv pentru a ajuta la reducerea stresului termic pentru lucrători, ei ar putea fi capabili să evite o parte din pierderi, potrivit studiului.

Primul scenariu include ipoteza că stresul termic va cauza schimbări considerabile în productivitatea lucrătorilor. De exemplu, producția poate scădea cu aproximativ 1,5% pentru fiecare creștere cu 1°C a „temperaturii bulbului umed”, o măsurătoare a stresului termic, potrivit raportului. Autorii studiului au îndemnat întreprinderile și autoritățile de reglementare să protejeze lucrătorii, tratând evenimentele meteorologice extreme drept pericole grave pentru sănătate, cu acordarea de concedii plătite și dreptul de a suspenda munca. Brandurile de modă ar trebui să ia în considerare, de asemenea, să ajute furnizorii să-și mute facilitățile în locații din apropiere, cu risc scăzut, au sugerat ei.

Oricine este tentat să „taie și să fugă” ar trebui să se gândească de două ori, potrivit cercetătorilor. Ei au spus că întreprinderile care doresc să mute furnizorii în totalitate din aceste locații vor „lupta să-și construiască capacitatea pe scară largă de care beneficiază în Asia de Sud și de Sud-Est”.

„Pierderile și daunele” climatice pentru producători și lucrători sunt tratate de mărci ca externalități – problema altcuiva”, a declarat Jason Judd, director executiv la Institutul Global al Muncii din Cornell, într-un comunicat. „Muncitorii au nevoie de aceste investiții acum, deoarece standardele în caz de căldură extremă și protecția împotriva inundațiilor sunt inexistente”, a punctat el.

Un articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea