”Natura ne amintește din când în când cine este șeful”. Este mărturia unui localnic dintr-o populară destinație turistică mexicană, Playa del Carmen, după ce valuri mareice uriașe au distrus mai multe cluburi și terase. Fenomenul a fost generat de furtuna tropicală Alberto.
Bucăți de fundație, mobilier, instalații ale cluburilor de pe plajă și terase ale hotelurilor. Toate au fost răvășite de valurile înalte ce au lovit localitatea turistică din sud-estul statului Mexic.
Paulino Garcia, locuitor din Playa del Carmen: Este prima dată când văd acest lucru, dar zilele acestea natura ne demonstrează clar cine este șeful. Când noi spunem că suntem stăpâni aici, nu este așa. Natura este stăpâna acestui teritoriu.
Maureen, turistă din Chile: Am ajuns vineri și a plouat mult până ieri. Aveam rezervată o excursie la Isla Mujeres și a trebuit să o reprogramăm din cauza ploii. Astăzi este prima zi în care am putut să ne bucurăm pe deplin de plajă.
Plajele s-au îngustat în urma furtunii, lăsând mai puțin spațiu pentru turiști.
Maureen, turistă din Chile: Astăzi plajele arată mai frumos. Ne-am dat seama că există mult mai puțin spațiu pe plajă, pentru nisip. Dar ziua a fost plăcută.
Chiar și în aceste condiții, mulți au fost încântați să vadă plaja readusă la starea sa sălbatică. Acum, intensitatea ploilor și schimbările drastice de temperatură au fost mai grave decât în anii trecuți.
Maria de Lordes Vargas, ministrul municipal al Mediul, Playa del Carmen: Acest lucru se întâmplă în fiecare an. Anul acesta a fost cu siguranță mai intens. Am avut cea mai mare maree din ultimii trei ani. Ceea ce am învățat este că trebuie să permitem naturii să acționeze de la sine. Nu putem să o modificăm sau să o alterăm, pentru că face parte dintr-un întreg. Mai devreme sau mai târziu, valurile mareice vor scădea din nou, vom avea plaje largi și mult nisip.
Autoritățile preconizează că plajele se vor reface de la sine, tot cu ajutorul valurilor mareice, care aduc sedimente de pe alte plaje. Specialiștii continuă să monitorizeze ploile considerate atipice și schimbările bruște de temperatură.