• Sun. Oct 24th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Plămânii unui bebeluș au salvat un băiețel de doi ani, după o operație în premieră mondială

Sep 1, 2021

Lleir s-a născut cu o malformație congenitală cardică ce a dus la hipertensiune pulmonară și i-a afectat grav plămânii. A fost pus pe lista de transplant când avea doar câteva luni. Salvarea a venit de la un bebeluș, fară speranță de viață.

Gerard Genoves, tatăl băiețelului: “În ziua în care te sună, simți pe de o parte emoție și bucurie și pe de altă parte frică, pentru că nu știi cum va decurge operația și cum se va recupera după intervenție”.

Intervenția a fost realizată de echipe multidisciplinare. A fost prima dată când un donator copil a fost lăsat să intre în stop cardiac asistat, iar medicii au avut un timp extrem de scurt pentru a extrage organele. Cea de-a doua intervenție a fost de asemenea complexă, pentru că înainte de a transplanta cei doi plămâni a trebuit remodelată inima băiețelului.

Alberto Jauregui, șeful echipei de chirurgi: “Dacă nu ar fi fost această tehnică, această nouă frontieră cucerită, probabil că nu am fi putut găsi un donator pentru Lleir”.

Transplanturile pediatrice sunt rare, iar copiii așteaptă mult găsirea unui donator. În plus, fragilitatea și dimensiunea țesuturilor poate duce la deteriorarea organelor în timpul intervenției. Noua tehnică va ajuta însă la diminuarea riscurilor.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *