România înregistreaza un număr record de refugiați – peste 6 mii. Cei mai mulţi sunt din Afghanistan şi Siria. Sunt oameni care au fugit din calea războiului și au cerut azil în ţara noastră anul trecut. Ei nu văd aici aglomerație, birocrație și corupție, ci locul în care vor să înceapă viață nouă, fără atacuri cu bombă şI maşini-capcană. Au lăsat în urmă și case și familie de la care nu mai niciun semn de luni de zile.
Solomon a reuşit să plece din Etiopia în urmă cu doi ani şi a petrecut jumătate de an într-un centru de refugiaţi din România. Când şi-a lăsat ţara, a fugit unde a văzut cu ochii. Îşi aminteşte şi acum atrocităţile la care erau supuşi el şi familia lui pentru că erau creştini. De 7 luni a pierdut legătura cu familia, iar de fiecare dată când rosteşte cuvintele „mamă” şi „tată” la telefon de la capătul firului nu mai primeşte răspuns.
„Am patru fraţi şi trei surori, am luat legătura cu unul dintre fraţi, despre ceilalţi nu mai ştiu nimic, dacă trăiesc sau nu. Mama, tatăl? Nu ştiu nimic de ei. Plâng foarte des, e o perioadă foarte dificilă” – mărturisește Solomon.
Conflictul din regiunea Tigrai, unde a crescut Solomon, a început în noiembrie anul trecut, iar acum acolo 350 de mii de oameni luptă cu foametea.
„Regiunea Tigray din Etiopia este într-o situaţie dificilă, nu au suficiente alimente, spitalele sunt distruse, fabricile sunt jefuite şi distruse de trupele eritreene şi etiopiene. Au sprijinul Guvernului ca să omoare oamenii”- povestește Solomon.
Nu întâmplător, unul dintre primele cuvinte învățate în limba română este „acasă”.
În 2020, peste șase mii de refugiaţi care au fugit din calea războiului au cerut azil în România, mai mult decât dublu faţă de 2019. Este cel mai mare număr înregistrat vreodată de autoritățile române, din 1991 și până în prezent.
În ciuda restricţiilor impuse de pandemie, România a fost printre puţinele ţări din lume care au menţinut graniţele deschise pentru refugiaţi.
Ungaria a ridicat un gard la granița cu România ca să blocheze drumul migranților spre Occident. De atunci, mulți s-au reorientat și au ales să înceapă o nouă viață în țara noastră.