„Plec în necunoscut”. „Este a patra oară când sunt strămutat”. „Nu mai pot nici să gândesc. Am lăsat în urmă 59 de ani de viață”. Mărturiile palestinienilor care fug din Rafah

Civilii palestinieni cărora armata israeliană le-a spus să evacueze zona de est a Rafah au descris, pentru CNN, frica și disperarea pe care le-au simţit când au fost smulși din casele și adăposturile lor. Între timp Israelul lovește cel mai sudic oraș din Gaza.

Au existat speranțe că ofensiva de la Rafah nu va continua după ce Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului, dar acestea au fost rapid spulberate după ce Israelul a declarat că termenii erau „departe de cerințele Israelului” și că va continua „să pună presiune militară” asupra grupului militant.

Până marți dimineață, loviturile aeriene israeliene asupra Rafah au ucis 23 de persoane, inclusiv șase copii, potrivit oficialilor spitalelor din sudul Gaza.

Armata israeliană a declarat că deține „controlul operațional” asupra punctului de trecere Rafah, vital pentru ajutoarele de care are nevoie cu disperare enclava de la granița cu Egiptul.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Nadav Shoshani, a declarat marți că armata întreprinde „o operațiune precisă” pentru „eliminarea teroriștilor Hamas și dezmembrarea infrastructurii teroriste Hamas în anumite zone din estul Rafah”.

Hamas a declarat că mișcarea armatei israeliene la Rafah constituie o „catastrofă umanitară” care reprezintă „o amenințare directă pentru peste 1,5 milioane de palestinieni strămutați”.

Oamenii care au fugit din zonă au povestit experiențe terifiante pentru CNN despre ultimele 24 de ore, după ce armata israeliană a ordonat luni „evacuarea imediată” a aproximativ 100.000 de palestinieni.

Rabee Gharableh a declarat pentru CNN că aceasta a fost a șaptea deplasare a familiei sale. „Situația este foarte dificilă… am plecat cu frică, deoarece erau vizate casele civililor, oameni pe care îi cunoaștem. Bombardamentele au fost arbitrare și aleatorii noaptea trecută”, a spus el.

O altă femeie, care nu și-a dezvăluit numele, a spus că a „fugit de moarte” împreună cu copiii ei. Ea a spus că familia ei a fost strămutată de peste 10 ori de la izbucnirea războiului și că a „îndurat multă suferință și umilință”.

Războiul actual a început la 7 octombrie, când militanții Hamas au ucis peste 1.200 de persoane în sudul Israelului și au luat peste 200 de ostatici.

În cele aproape șapte luni care au trecut de atunci, bombardamentele militare israeliene asupra Gaza au ucis peste 34.600 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și au determinat peste 1 milion de palestinieni să se refugieze la Rafah, un oraș despre care ONG-ul Medici fără Frontiere a spus că nu are „condițiile necesare pentru supraviețuire”.

CNN a văzut oameni din estul orașului Rafah în stare de panică după anunțul de evacuare lansat de Israel, care a declanșat o avalanșă de apeluri din partea liderilor mondiali.

Măsura a fost descrisă ca fiind „inumană” de către șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, și „mai mult decât alarmantă” de către Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).

Faisal Barbakh, care a fugit pe bicicletă, a declarat că lasă în urmă o viață întreagă de amintiri „pentru necunoscut”.

„Îmi duc toată viața aici. Familia mea este sfâșiată în șapte locuri. Simt că este sfârșitul vieții. Nu mai pot să gândesc. Am lăsat în urmă 59 de ani de viață, toate amintirile mele, fotografiile copiilor mei, contractul casei mele”.

Imaginile arată familii care sosesc pe drumul spre plaja din Deir el Balah, care se află mai la nord decât zona umanitară delimitată de IDF, în camioane supraîncărcate, căruțe cu măgari și mașini. Vehiculele lor erau îngrămădite cu saltele și obiecte personale, în timp ce alte persoane au început să instaleze corturi.

Mulți dintre cei care părăsesc partea de est a orașului Rafah au fost strămutați anterior de mai multe ori, deoarece Israelul s-a mutat din oraș în oraș.

„Este a patra oară când sunt strămutat. De la Nuseirat la Khan Younis, apoi la Rafah, iar acum din nou. Nu știu încotro mă îndrept”, a declarat un bărbat pentru CNN.

Israelul preia „controlul operațional” al punctului de trecere

După ce armata israeliană a luat cu asalt punctul de trecere Rafah, steagurile palestiniene au fost înlocuite cu steaguri israeliene, care, potrivit fotografiilor de pe rețelele de socializare, au putut fi văzute montate în afara clădirii principale.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Shoshani, a declarat că serviciile de informații au indicat că partea palestiniană a punctului de trecere Rafah „era folosită în scopuri teroriste”.

Punctul de trecere a frontierei este un punct cheie pentru ajutorul umanitar, cu până la 300 de camioane care intră zilnic în fâșie, potrivit unui anunț făcut de Egipt luna trecută.

Wael Abu Omar, un purtător de cuvânt al zonei de frontieră, a declarat pentru CNN că toate mișcările și transporturile de ajutoare prin Rafah au fost oprite „după ce tancurile israeliene au capturat instalațiile de trecere din partea palestiniană”.

Ministerul de Interne și al Securității Naționale din Gaza a avertizat că închiderea Rafah „exacerbează criza umanitară” și „reprezintă o pedeapsă colectivă pentru peste 2 milioane de persoane”.

Ministerul a descris punctul de trecere ca fiind „principala salvare pentru cetățenii din Fâșia Gaza”, care „nu reprezintă o amenințare pentru ocupația israeliană”.

Grupurile umanitare și-au exprimat rapid îngrijorarea că operațiunea israeliană ar putea bloca eforturile de ajutor umanitar în întreaga Fâșie Gaza.

„Întreruperea continuă a intrării ajutoarelor și a livrărilor de combustibil la punctul de trecere Rafah va opri răspunsul umanitar critic în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) pe X.

Aceasta a adăugat că „foametea catastrofală cu care se confruntă oamenii, în special în nordul Gaza, se va agrava mult dacă aceste rute de aprovizionare vor fi întrerupte”.

CNN a luat legătura cu IDF și COGAT în legătură cu acest subiect și a întrebat despre planurile de a menține ajutoarele în Gaza.

În ultimele luni, loviturile israeliene au deteriorat și mai mult condițiile pentru cei care trăiesc și se adăpostesc în oraș, inclusiv pentru aproximativ 600.000 de copii. Malnutriția se răspândește rapid, iar facilitățile medicale sunt „ineficiente din cauza asediului autorităților israeliene”, a declarat Medici fără Frontiere.

Doi băieți, Malek și Yousef, își croiau singuri drumul din Rafah pe biciclete luni. „Fugim de israelieni. Ne-au avertizat și ne-au ordonat să evacuăm zona de est. Am hainele și mâncarea în geantă. Mergem la casa bunicilor”, a spus unul dintre ei.

Nu există „zone sigure” în Gaza, afirmă cel mai înalt diplomat al UE

Au fost multe voci care au condamnat situația cu care se confruntă multe persoane din Rafah și din alte locuri din fâșie, după ce Israelul a ignorat apelurile internaționale împotriva continuării operațiunii.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat marți că „nu există „zone sigure” în Gaza”, după ce l-a criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. El a adăugat că îi este „teamă” că ofensiva va face numeroase victime civile.

Între timp, penuria de combustibil din Rafah a împiedicat oamenii să fugă și să ajungă în „zona umanitară extinsă” desemnată de Israel în Al-Mawasi, a declarat marți Suze van Meegen, șefa operațiunilor NRC în Palestina, prin telefon de la Rafah, pentru CNN.

Mai mulți oameni din Rafah au declarat pentru CNN că nu știau unde să se ducă.

Un bărbat, Odeh Asaliyeh, a spus că „e mai demnn să mori” și că „se roagă să fie lovit și să-şi găsească liniştea”. „Nu știu încotro să mă îndrept… nu există niciun loc sigur în toată Gaza”, a adăugat Asaliyeh.

Alaa Abu Ramadan a declarat că familia sa a așteptat să se lumineze de ziuă pentru a pleca. „Nu știm ce să facem. Mergem în necunoscut”, a spus Ramadan.

Cei care reușesc să parcurgă drumul până la Al-Mawasi, orașul de coastă de lângă Khan Younis, îl găsesc deja plin de persoane strămutate, unii dintre noii sosiți părând confuzi și dezorientați. Străzile sunt pline de camioane și căruțe trase de măgari, înconjurate de grămezi uriașe de gunoaie.

„Am venit aici din Rafah și nu am găsit niciun loc unde să stau. Oamenii chiar spun că ar trebui să plecăm (de aici). Vă jur, nu știu unde să mă duc. Au distribuit pliante, iar oamenii au intrat în panică și au început să fugă”, a declarat Mohammad Abu Khamash.

UNRWA a avertizat anterior că Al-Mawasi nu este potrivit pentru locuit.

„Nu este un loc foarte potrivit pentru ca oamenii să își ridice corturi și să poată sta, să încerce să trăiască și să își satisfacă nevoile de bază în fiecare zi”, a declarat luni Scott Anderson, directorul pentru afaceri al UNRWA în Gaza, pentru CNN.

Distribuie știrea