Politico: Planul secret al Arabiei Saudite de a cumpăra Cupa Mondială

08 Februarie 2023, 10:32 (actualizat 08 Februarie 2023, 10:38) Știrile TVR |

Mohammed bin Salman / FOTO: shutterstock.com

În schimb, saudiții ar urma să organizeze trei sferturi din toate meciurile, conform acordului propus.

Oferta spectaculoasă – care valorează probabil miliarde de euro în costuri de construcție – a fost discutată într-o conversație privată între Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, și premierul grec Kyriakos Mitsotakis în vara anului 2022, potrivit unui oficial de rang înalt familiarizat cu această chestiune.

Un al doilea oficial de rang înalt care are cunoștință de discuțiile private despre candidatură a declarat pentru POLITICO că Arabia Saudită este pregătită să „acopere în totalitate costurile” de găzduire pentru Grecia și Egipt, dar 75% din uriașul turneu de 48 de echipe în sine ar urma să se desfășoare în statul din Golf.

Nu este clar dacă oferta a fost acceptată. Dar cele trei țări lucrează acum la o propunere comună pentru a găzdui turneul din 2030, o mișcare care a declanșat o reacție împotriva Greciei.

Oferta mega-atrăgătoare a Riadului făcută Greciei va alimenta criticile potrivit cărora Arabia Saudită încearcă efectiv să își folosească averea astronomică pentru a cumpăra Cupa Mondială prin crearea unei coaliții transcontinentale pentru a profita în mod inteligent de sistemul de vot.

În încercarea de a-i convinge pe membrii FIFA, organismul mondial de guvernare a fotbalului, de virtuțile candidaturii conduse de Arabia Saudită, turneul propus ar urma să aibă loc meciuri pe trei continente, asigurând un echilibru geografic. O candidatură la Cupa Mondială rezervată doar Orientului Mijlociu ar fi puțin probabil să aibă succes la doar opt ani după ce Qatar a găzduit turneul din 2022.

Principalii rivali ai saudiților sunt o candidatură comună a Spaniei, Portugaliei și Ucrainei din Europa și o candidatură sud-americană a Argentinei, Uruguayului, Paraguayului și Chile.

Decizia cu privire la cine va găzdui Cupa Mondială din 2030 se va lua printr-un vot public al întregului Congres al FIFA, format din peste 200 de asociații membre din întreaga lume. Dacă țările africane, atrase de prezența Egiptului și de investițiile saudite în jurul Africii, se vor ralia în spatele candidaturii, iar națiunile asiatice vor face același lucru, în timp ce Grecia va sifona câteva voturi europene, propunerea condusă de Arabia Saudită va avea mari șanse de a câștiga.

POLITICO a contactat toate cele trei guverne pentru comentarii. Guvernele grec și saudit au refuzat să comenteze, iar guvernul egiptean nu a răspuns la solicitările POLITICO. FIFA a refuzat, de asemenea, să comenteze.

„Noua ordine mondială”

Organizarea Cupei Mondiale ar fi punctul culminant al strategiei ambițioase a Arabiei Saudite de a domina marile evenimente sportive. Printre succese se numără câștigarea drepturilor de a găzdui meciuri de box din campionatul mondial, fotbalul european și cursele auto de Formula 1, creându-și în același timp propriul turneu rebel de golf. Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite a cumpărat, de asemenea, un club de fotbal englez important, iar țara va găzdui pentru prima dată Cupa Asiei la fotbal în 2027.

Dar dorința Arabiei Saudite de a organiza Cupa Mondială depășește motivele de prestigiu sportiv, potrivit unui expert regional.

„Arabia Saudită încearcă în mod strategic să se poziționeze ca un hub afro-eurasiatic, centrul unei noi ordini mondiale”, a declarat Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică la Skema Business School din Paris, despre candidatura condusă de Arabia Saudită. „Această poziționare ar permite Arabiei Saudite să exercite o putere și o influență semnificative asupra unei zone geografice vaste, încercând să le obțină prin construirea de relații cu parteneri-cheie.”

„Organizarea multipolară a unei Cupe Mondiale alături de Egipt și Grecia nu ar fi nici altruism, nici larghețe. Mai degrabă, ar face parte dintr-un plan mai amplu, prin potențiala donație de stadioane”, a adăugat el.

Demersul saudit de a găzdui turneul a stârnit dezgust în rândul organismelor de supraveghere a drepturilor omului, care subliniază tratamentul brutal aplicat de această țară comunității LGBTQ+ și lucrătorilor migranți.

„Represiunea din Arabia Saudită nu ar trebui să fie recompensată cu o Cupă Mondială”, a declarat Minky Worden, director de inițiative globale la Human Rights Watch. „Atâta timp cât Arabia Saudită discriminează persoanele LGBT și pedepsește femeile pentru activismul depus în apărarea drepturile omului și nu va oferi protecție muncitorilor migranți care vor construi majoritatea stadioanelor și instalațiilor noi, țara nu poate îndeplini cerințele privind drepturile omului pe care FIFA le are deja în vigoare.”

Cupa Mondială din Qatar din 2022 a fost umbrită de criticile aduse statului din Golf cu privire la tratamentul aplicat muncitorilor migranți.

Amintiri neplăcute

În Grecia, plata pentru infrastructura sportivă este un subiect delicat, fiind văzută ca un monument al risipei guvernului.

În 2004, Atena a găzduit Jocurile Olimpice, iar Grecia a cheltuit aproximativ 9 miliarde de euro. Cu toate acestea, o mare parte din infrastructură a fost lăsată în paragină după ce flacăra olimpică s-a stins.

Pe măsură ce țara a intrat într-o depresiune de un deceniu și a trebuit să recurgă la programe de salvare pentru a evita falimentul, Jocurile Olimpice au devenit o sursă de furie pentru greci, care s-au întrebat dacă acestea au împins țara și mai adânc în recesiune. La aproape două decenii de la extravaganța Jocurilor Olimpice, multe dintre cele 30 de locații rămân nefolosite, în timp ce unele au fost demolate.

De la venirea la putere în 2019, guvernul conservator Noua Democrație din Grecia a căutat să aprofundeze legăturile cu saudiții și alte țări din Golf, ca răspuns la politica expansionistă a rivalului de moarte, Turcia, în regiune.

Mitsotakis a vizitat Riadul de mai multe ori, Grecia a livrat echipamente militare și soldați Arabiei Saudite și, în iulie anul trecut, Atena a devenit prima capitală a UE vizitată de bin Salman de la scandalul legat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.

Bin Salman, care a revenit în grațiile Occidentului pe fondul crizei energetice declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a semnat o serie de acorduri bilaterale la Atena vara trecută, promițând totodată să facă din Grecia un centru energetic pentru distribuția de „hidrogen verde”.

Arabia Saudită s-a bucurat în mod tradițional de legături diplomatice strânse cu Egiptul. Bin Salman s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi la Cairo în iunie anul trecut, unde a semnat acorduri de investiții în valoare de miliarde de euro și a discutat despre „cooperarea bilaterală, regională”.

Decizia privind găzduirea Cupei Mondiale din 2030 va fi luată în 2024, procesul de licitație urmând să se deschidă oficial în cursul acestui an.

Source

Distribuie știrea