Poluare pe Dunăre, în aval de barajul de la Porțile de Fier. Au fost probleme în alimentarea cu apă potabilă a orașului Drobeta-Turnu Severin, dar autoritățile spun că acum nu mai sunt

Dunărea a fost poluată în aval de Barajul de la Porțile de Fier 1. O substanţă necunoscută a fost observată la suprafaţa apei. Autorităţile de mediu au luat măsuri pentru a o neutraliza. În paralel se fac cercetări pentru a stabili sursa poluării. Este posibil ca substanța să provină de la hidrocentrală. După ce furnizarea apei a fost oprită temporar în Drobeta Turnu Severin, primarul spune că acum nu mai sunt probleme.

07 Decembrie 2022, 12:09 (actualizat 07 Decembrie 2022, 17:43) Știrile TVR |

Poluarea a fost observată marți după amiază de către polițiștii de frontieră, în zona Porțile de Fier 1.

Inspector principal Corina Moraru, purtătorul de cuvânt al SPTF Mehedinți: În urma verificărilor, am constatat că se întinde pe aproximativ 6 kilometri în aval.

La fața locului au ajuns autoritățile locale, reprezentanții Gărzii de Mediu și cei ai Apelor Române Mehedinți.

Alin Iusuf, prefectul județului Mehedinți: Este un produs care nu e compactat, pe o anumită suprafață, nu știm proveniența. S-au prelevat probe și vor fi analizate la un laborator.

Echipele de intervenție au fost pe teren toată noaptea. La lumina zilei, poluarea pare să fi scăzut. Au mai rămas doar mici pete pe luciul apei care urmează să fie curățate.

Cătălin Tutilescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Mehedinți: Am monitorizat în această dimineață, am fost la fața locului, nu mai e problema gravă de aseară. Încercăm să găsim cât mai repede cauza. Aseară s-a creat o isterie în oraș.

După descoperirea poluării, pentru câteva ore, alimentarea cu apă în Drobeta Turnu Severin a fost oprită, pentru că există riscul ca instalațiile din stația de captare să fie afectate. Autoritățile dau asigurări că în acest moment nu mai sunt probleme, iar calitatea apei este corespunzătoare.

MARIUS SCRECIU, primar Drobeta-Turnu-Severin: Este sigură din punct de vedere sanitar. Am depășit acest moment de presiune. S-a intervenit aseară pentru scurt timp. Parametrii sunt monitorizați din patru în patru ore.

Sursa poluării poate fi stabilită cu exactitate doar după ce rezultatele de laborator vor indica substanță. Există deja ipoteza ca aceasta să provină chiar de la Hidrocentrala Porțile de Fier.

NICOLAE RĂZVAN ȘERBAN, directorul ABA Jiu: Sunt irizații discontinue, sperăm ca Hidroelectrica să-și rezolve problemele. Sunt concluzii clare că sunt de la Electrica, avem echipe și angajați, se verifică, cert este că provine din spațiul care este în administrarea Hidroelectrica.

Pentru poluarea Dunării, responsabilii riscă o amendă cuprinsă între 25.000 și 50.000 de lei, mai ales că nu au anunțat la timp incidentul.

Source

Distribuie știrea