Popularii europeni, reuniți în congres la București, au votat programul electoral al PPE la alegerile europarlamentare

Cel mai mare grup politic european își ține Congresul la București. Sunt prezenți aici șefi de stat și de guvern, lideri ai partidelor care fac parte din PPE. Miercuri seara au votat un manifest electoral, un program pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Există un punct din document care se referă cu subiect și predicat la susținerea României pentru aderarea completa a țării noastre la spațiul Schengen. Surprinzător, delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate.

Politicienii români au profitat de faptul că i-au avut la București, la congresul PPE, pe mulți dintre liderii importanți ai Uniunii și au repus în discuție aderarea completă la spațiul Schengen.

Nicolae Ciucă: Peste 120 de miliarde de euro este contribuția celor 4 milioane de români din diaspora la PIB-ul Europei, este un motiv pentru care trebuie respectați și nu trebuie lăsați să aștepte la cozi interminabiel la graniță.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: Tangoul politic din jurul aderării la spațiul Schengen nu poate fi asumat, nici continuat. Putem și vom proteja frontierele externe ale Uniunii, suntem pregătiți să facem acest lucru. Pot fi inventate tot felul de scuze și pretexte pentru a amâna aderarea integrală, totală, la spațiul Schengen, dar acest lucru va dăuna enorm pe termen scurt.

Liderul Popularilor, Manfred Weber, a explicat că opinia generală este pro-Schengen, dar s-a ferit să dea vreo perspectivă pentru aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație: Vrem să vedem că România și Bulgaria aderă cât mai repede posibil la spațiul Schengen. PPE susține clar acest lucru. Vrem să le cerem și socialiștilor din Austria să își schimbe poziția, pentru că și ei se opun aderării complete a României și Bulgariei.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, dar și disidenta belarusă Svetlana Tihanovska, le-au vorbit participanților despre provocările războiului din Ucraina.

Svetlana Tihanovska: Dictatorii nu pot fi reeducaţi, ei trebuie combătuţi. Este momentul ca democaţia să îşi demonstreze puterea.

Maia Sandu: Astăzi, Moldova nu mai este „pe masă” pentru a fi împărțită, așa cum își dorește Rusia, ci se află la masa discuțiilor. Noi am făcut o alegere conștientă, să nu fim constrânși iarăși să revenim în sfera de influență a Rusiei. Este alegerea noastră să trăim liberi, într-o țară democratică, nu cu teamă și oprimați.

La București, popularii europeni vor vota candidatul lor principal la alegerile europarlamentare. Ursula Von Der Leyen nu are competitor și merge înainte pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

Popularii europeni își stabilesc și programul de guvernare pentru următorii cinci ani. Siguranța cetățenilor și prosperitatea Uniunii sunt în prim-plan.

PPE propune și înființarea unui post de comisar pentru Apărare care să gestioneze bugetele alocate și înzestrarea țărilor.

Sigfried Mureșan, vicepreședinte PPE: Comisarul european nu va conduce o armată europeană, care nu există, ci se va asigura că armatele statelor membre sunt bine echipate pentru a putea să ne apere în caz de necesitate.

Șefa executivului european și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, au avut întâlniri cu președintele Iohannis și cu premierul Ciolacu.

La Cotroceni și la Guvern au fost mai multe întâlniri importante.

Reuniunea popularilor se va încheia joi cu un discurs al președintelui Klaus Iohannis.

Distribuie știrea