Povestea nepalezilor recrutați de Rusia pentru a lupta în războiul din Ucraina

Cine are încredere în cuvântul lui Putin și în regimul de la Kremlin plătește cu viața. În vara anului 2023, Rusia a început să atragă sute de nepalezi pentru a lupta în războiul din Ucraina, promițându-le salarii mari și condiții de muncă sigure. Pe rețelele de socializare, tineri nepalezi împărtășeau videoclipuri care păreau să confirme aceste promisiuni, prezentând imagini din centrele de antrenament rusești. Însă realitatea de pe front s-a dovedit a fi cu totul alta, transformând visul în coșmar pentru mulți dintre acești tineri.

Site-ul Meduza prezintă povestea lui Bista Prakash, un tânăr dintr-un orășel din sud-vestul Nepalului. După ce și-a pierdut soția prin sinucidere și s-a luptat cu o depresie profundă, Bista a decis să plece în Rusia pentru a studia IT.

Cu toate acestea, odată ajuns acolo, a descoperit că viza sa turistică îi interzicea să lucreze legal, forțându-l să accepte slujbe la negru. Când a fost reținut de poliție și forțat să plătească mită, disperarea sa a crescut.

În cele din urmă, Bista a răspuns unui anunț de recrutare pentru armata rusă, atras de promisiunea unui salariu consistent. Fără să înțeleagă pe deplin implicațiile morale și pericolele la care se expunea, a semnat contractul și a fost trimis pe front după doar trei săptămâni de antrenament.

Realitatea războiului s-a dovedit a fi un adevărat coșmar: lipsa hranei, bombardamentele constante și frica de moarte i-au marcat profund experiența.

Bista a fost rănit grav în timpul unei confruntări și, după o scurtă perioadă de recuperare, a decis să fugă din spital pentru a se întoarce acasă.

Cu ajutorul unui șofer de taxi și al ambasadei nepaleze din Moscova, a reușit să se întoarcă în Nepal, dar nu înainte de a avertiza alți prieteni să nu repete greșeala sa.

Astfel de povești dezvăluie realitatea dură din spatele promisiunilor tentante făcute de agenți recrutorii ruși și impactul devastator pe care aceste alegeri îl au asupra vieților tinerilor nepalezi și a familiilor lor.

Pe lângă traumele fizice și psihologice, acești bărbați se întorc acasă cu datorii mari și puține perspective, lăsându-și familiile în ruină financiară.

Distribuie știrea