Prăbușirea Silicon Valley Bank – implicații și măsuri rapide. Divizia din Marea Britanie, cumpărată pentru doar o liră sterlină. Autoritatea de supraveghere financiară a Germaniei nu vede nicio amenințare

Clienții Băncii Sillicon Valley, închisă de autoritățile americane, își pot recupera de astăzi banii. Depozitele lor sunt protejate, printr-o schemă de garanție, anunțată de Trezorerie, de Oficiul Rezervelor Federale și de Autoritatea de Reglementare bancară. Autoritățile bancare din Europa au precizat că au fost luate măsurile necesare și că nu există nici un risc pe continent.

13 Martie 2023, 19:09 (actualizat 13 Martie 2023, 19:11) Știrile TVR |

Autoritățile federale americane au intervenit pentru a se asigura că deponenții au încă acces la fondurile lor de la SVB (Silicon Valley Bank) și au promis altor instituții ajutor pentru a satisface nevoile clienților. Președintele Joe Biden a dat asigurări că nici un contribuabil nu va plăti pentru consecințele acestui eșec răsunător și a promis că cei responsabili pentru această situație vor fi pedespsiti.

Joe Biden, președintele SUA: Toţi deponenţii pot fi siguri că îi vom proteja şi că vor avea acces la bani începând de azi. Asta include şi afacerile mici din toată ţara care trebuie să plătească salarii, facturi ca să rămână în afacere. Nici o pierdere nu va fi suportată de către plătitorii de taxe. Repet. Nici o pierdere nu va fi suportată de plătitorii de taxe. În schimb, banii vor veni din taxele pe care băncile le plătesc la fondul de asigurări.

Divizia SVB UK, cumpărată cu o liră sterlină

În Marea Britanie, gigantul bancar HSBC a cumpărat divizia SVB din regat pentru doar 1 liră sterlină, într-un acord de salvare supravegheat de Banca Angliei și de guvern, în timp ce autoritățile franceze și germane au declarat că nu există riscuri pentru sistemele lor financiare.

Toby Mather, director start-up britanic: Sunt uluit de cât de repede s-au mişcat Trezoreria şi Banca Angliei. Au lucrat tot week-end-ul la asta. Dacă nu interveneau imediat, probabil că sute de start-up-uri britanice şi americane s-ar fi prăbuşit.

Germania: Moratoriu pentru filiala SVB

Autoritatea de supraveghere financiară a Germaniei a declarat că „situația dificilă” a filialei germane a SVB „nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare”. Totuși, a impus un moratoriu asupra filialei germane a SVB. Faptul că bursele europene nu au intrat în panică e semn bun, spun analiștii.

Jochen Stanzl, analist al pieţelor bursiere: Vedem efectul de corecţie. Indicele DAX a crescut cu 30 la sută şi acum a scăzut cu 4 procente. Nu e nici o catastrofă. În ansamblu, prognoza e pozitivă, dar ar putea fi şi un efect de liniştire în săptămânile ce vin.

Puțin cunoscută publicului larg, SVB s-a specializat în finanțarea startup-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă din SUA.

Joe Biden, președintele SUA: Conducerea acestor bănci va fi concediată. Dacă o bancă este preluată de FDIC cei care conduc banca nu ar trebui să mai lucreze acolo.

Autoritățile americane de reglementare au preluat vineri controlul asupra SVB, un creditor cheie pentru startup-urile din Statele Unite, încă din anii ’80, după ce o creștere importantă a depozitelor a scos banca de pe linia de plutire. Prăbușirea SVB reprezintă cel mai mare faliment bancar de la cel al Washington Mutual, în 2008.

Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană SVB

Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană Silicon Valley Bank (SVB) care a dat faliment, a afirmat luni pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Franţei.

Prin această precizare, Banca Centrală a Franţei a dorit să calmeze piaţa cu privire la riscul de contagiune după turbulenţele provocate la nivel mondial de colapsul Silicon Valley Bank, o bancă foarte importantă pentru sectorul de tehnologie din SUA. Aceasta cu atât mai mult cu cât alte două bănci americane au dat ulterior faliment: Silvergate Bank şi Signature Bank.

Nu văd un risc de contagiune, deci nu există o alertă concretă”, a afirmat anterior ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. “Avem bănci solide, un sistem bancar care este solid şi un grad de lichiditate care este ridicat“, a continuat Le Maire, adăugând că băncile franceze au sectoare de activitate foarte diversificate.

Source

Distribuie știrea