Nouă mii de familii din București au copii cu dizabilități. Multe dintre ele abia se descurcă să găsescă pe cineva să stea cu micuții chiar și pentru o oră sau două. În tot orașul există doar două centre în care părinții își pot lasă copilul în grija unui personal specializat, unul deschis chiar joi. Dar capacitatea e mult prea mică față de nevoile oamenilor.
Diana este mama unui băiețel de 8 ani cu dizabilități. De puțin timp se bucură de serviciile unui centru cu personal specilizat. Dar până acum îi era foarte greu să găsească un loc în care să lase copilul chiar și pentru câteva zeci de minute, cât să rezolve treburi urgente.
Marina Roșu, coordonatoare, centru de zi pentru copiii cu dizabilităţi: Copiii vor benefică de servicii de îngrijire, supraveghere, recuperare fizică și recuperare și diverse terapii, plus activități de relaxare, plus că părinții pot participa la niște grupuri de suport.
Sunt servicii de care, în București, pot beneficia de acum în jur de 70 de copii, în cele două noi centre. E mult prea puțin, având în vedere că sunt mii de copii cu diferite grade de handicap.
Cosmina Simian, directoare, DGSAMB: Aproximativ 7.600 de copii cu dizabilități primesc stimulentul pentru copii cu dizabilități din partea Primăriei Capitalei, în valoare de 1.000 de lei pe lună, și mai există un număr de până la aproximativ 9000 de copii cu dizabilități în întreaga Capitală. Unii părinți reclamă această nevoie.
Primăriile de sector ar trebui să se ocupe de construirea mai multor centre de zi pentru copiii cu dizabilități spune primarul general.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Pe zona socială, existând această discrepanță financiară între câți bani avem noi și câți bani au sectoarele, multe din lucruri ar trebui preluate de sectoare. Cel puțin în partajul financiar care există în momentul acesta.
În centrele de tip „RESPIRO” destinate copiilor cu dizabilități, micuții sunt îngrijiți, educați, consiliați și ajutați să dezvolte abilități, dar numai 10 zile lucrătoare pe an.