20 de mii de copii şi adulţi din România suferă de o tulburare din spectrul autismului. Sunt datele oficiale, însă ONG-urile de la noi susțin că cifra e de 5 ori mai mare. Pe hârtie, copiilor le sunt decontate, zilnic, două ore de terapie, dar în realitate, bugetul aprobat pentru anul acesta ajunge doar pentru terapia a 3.600 dintre ei. Banii se împart între prea puținele centre unde aceşti micuți pot face recuperare.
Andreea se joacă, se bucură, visează şi are dorințe. E un copil deosebit, dar în același timp, un copil la fel ca toţi ceilalţi. La vârsta de doi ani a fost diagnosticată cu o formă de autism.
Miahela Andrei, mama unui copil diagnosticat cu o formă de autism: La doi ani am descoperit că nu vorbeşte, nu reacţionează, nu se uita la mine. Nici mamă nu îmi spunea.
Acum, merge la şcoală, dar încă nu la cea de masă, şi face zilnic terapie.
Mihaela Andrei, mama unui copil diagnosticat cu o formă de autism: Eu aş vrea şi mâine să se facă bine, să se descurce în viaţă.
Până atunci, Andreea mai are nevoie de mii de ore de terapie. Pe hârtie, statul decontează astfel de servicii, în realitate banii sunt prea puţini şi nu ajung pentru toţi copii.
Daniela Bololoi, preşedinte HELP Autism: Pentru acest an bugetul s-a tăiat cu 73%, pe motiv că el nu a fost consumat, dar el nici nu prea avea cum să fie datorită faptului că el a fost activ în ultimul trimestru al anului trecut.
Sanda Maria Rușanu, director general, DGASPC Sector 2 Bucureşti: Terapia la copiii cu autism trebuie să fie undeva în jur de 8 ore, dar acum Casa de Asigurări plăteşte costul terapiilor copiilor cu autism în general 4 ore.
20 de mii de copii şi adulţi din România, diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autismului
Oficial în România sunt aproape 20 de mii de copii şi adulţi diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autismului. ONG-urile spun că numărul real al acestor persoane este de 5 ori mai mare. Pentru toţi aceştia, la nivel naţional există peste 250 de centre de recuperare.
Prea puține și distribuite inegal la nivel național. Nu e singura problemă. Odată ajunși la vârsta majoratului, 90% din copiii diagnosticați cu autism dispar din evidențele oficiale. Explicația autorităților este suprinzătoare.
Romi Mihaescu, preşedinte ANPDPD: Există posibilitatea ca aceste persoane, copii fiind cu tulburări de spectrul autism să nu mai aibă această tulburare în perioada adultă, sau nu mai fie evaluate, să nu se mai prezinte ele la evaluare.
Decidenţii vin cu promisiuni.
Horațiu Remus Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Avem ca ţintă includerea a cel puţin 13 mii de copii în acest program şi, desigur, dacă numărul cazurilor diagnosticate va fi mai mare există resursele să se suplimenteze această sumă.
Până atunci părinţii trebuie să se descurce pe cont propriu. Deocamdată, statul decontează lunar doar o mie de lei pentru fiecare copil cu o tulburare din spectrul autismului.
1 din 4 copii cu un astfel de diagnostic nu merge la şcoală sau la grădiniţă pentru că nu beneficiază de servicii sociale şi medicale adaptate.