Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost convocat vineri dimineață la Downing Street și a fost destituit din funcție. Anunțul a fost confirmat chiar de către fostul ministru, care a spus că i s-a cerut să renunțe la funcție.
„Mi-aţi cerut să demisionez din postul de cancelar al Trezoreriei. Am acceptat”, a scris Kwasi Kwarteng într-o scrisoare către premierul Liz Truss, publicată pe contul său de Twitter.
Noul ministru de finanțe al Marii Britanii este Jeremy Hunt, cel care a mai ocupat posturile de ministru de Externe și ministrul al Sănătății.
Măsura vine pe fondul speculațiilor potrivit cărora premierul Liz Truss vrea să își consolideze poziția, după ce noua sa politică economică nu a fost primită bine de către băncile britanice.
În funcție de doar 37 de zile, Liz Truss a fost nevoită să renunțe la planul sau financiar.
În ultimii trei ani, Marea Britanie a avut patru miniștri de finanțe, iar Kwasi Kwarteng are al doilea cel mai scurt mandat din istoria guvernelor de la Londra.
Reuters, preluat de Agerpres, notează că, pe lângă demiterea lui Kwasi Kwarteng, Downing Street a anunţat vineri şi alte schimbări în cadrul echipei de conducere a Trezoreriei, în speranţa de a linişti pieţele financiare după turbulenţele provocate de politica economică anunţată la finele lunii trecute.
Astfel, Edward Argar îl va înlocui pe Chris Philp în postul de secretar şef al Trezoreriei, a doua cea mai importantă poziţie din cadrul departamentului.
În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung.
Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.
De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody’s au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic. „Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare”, a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.