Premierul Ciolacu estimează că România va intra anul viitor în Visa Waiver: Un efort susţinut de partea americană

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că estimează că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver.

05 Decembrie 2023, 07:27 (actualizat 05 Decembrie 2023, 07:35) Știrile TVR |

Viza pentru SUA

El a avut, luni, discuţii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken.

„Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul.

Şeful Executivului se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii până miercuri. Din delegaţia sa fac parte miniştrii Economiei, Radu Oprea, al Apărării, Angel Tîlvăr şi al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

România aşteaptă să afle dacă Olanda va susţine aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen

România aşteaptă să afle dacă Olanda va susţine aderarea Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie europeană, pentru a lua o decizie în dosarul Schengen, a afirmat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ce are loc pe 4 şi 5 decembrie, nu are pe agendă un vot privind aderarea României şi Bulgariei.

„Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România”, a spus şeful Executivului.

Referitor la dialogul recent cu Austria, Ciolacu a precizat că nu a avut „nicio discuţie directă cu cancelarul Nehammer”.

„Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne”, a completat el.

Source

Distribuie știrea