Un armistiţiu pe trei luni în jurul unui guvern PNL-UDMR. Este propunerea pe care premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a trimis-o partidelor parlamentare în speranţa că va debloca negocierile şi ca va obţine votul în Parlament. Numai că nici USR, nici PSD nu dau semne că l-ar accepta. De altfel, lideri locali social-democraţi se opun categoric unei colaborări cu liberalii şi cu preşedintele Iohannis. Între timp, Ludovic Orban părăseşte grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, dar rămâne totuşi în partid.
În documentul anunţat de Florin Cîţu şi semnat de Nicolae Ciucă, liberalii invocă starea de criză în care se află România şi vorbesc de o soluţie temporară prin care ţara să respire şi să se vindece.
“Ştiu din experienţa mea profesională că armistiţiul se discută şi se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări şi interese uneori profund divergente. Un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere. Un armistiţiu este un demers raţional şi moral, care dă o şansă bunei înţelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părţi.” spune premierul desemnat în mesajul adresat PSD şi USR.
Social democraţii nu spun nu armistiţiului, dar pun condiţii.
“PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers.”
Numai că în PSD ideea unui armistiţiu cu liberalii şi Klaus Iohannis nu e privită cu ochi buni de toţi liderii din judeţe. Preşedintele PSD Argeş, de exemplu, a anunţat că filiala sa este categoric împotriva colaborării cu PNL şi cu preşedintele Iohannis.
Liderii USR s-au întâlnit de urgenţă şi i-au răspuns lui Nicolae Ciucă.
„Din punctul nostru de vedere România are nevoie de majoritate şi nu de armistiţiu, şi ea e posibilă acum, mai ales că PNL şi UDMR nu sunt adversari ci parteneri” a răspuns Dacian Cioloş.
„Azi am propus din nou PNL soluţii care să ne permită să reconstruim majoritatea, USR poate face parte din guvernul de coaliţie cu Ciucă, dar să renunţăm la tergiversări care prelungesc discuţiile inutile şi să stăm la masă, asta e apelul meu către PNL şi CIucă” a mai spus Cioloş.
Ideea de a susţine din parlament un guvern PNL-UDMR a fost pentru Ludovic Orban picătura care a umplut paharul. Rămane în partid, deocamdată, dar nu mai face parte din grupul PNL de la Camera Deputaţilor.
Potrivit unor surse, indiferent de răspunsul partidelor, Nicolae Ciucă nu are de gând să îşi depună mandatul şi va merge în Parlament să ceară învestirea guvernului.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă