Premierul Nicolae Ciucă despre prețul mediu al unui metru cub de lemne de foc: Suma de 400 de lei ”nu este conformă cu realitatea, vom lua măsuri de corectare”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va revizui decizia în privința plafonării prețului unui metru cub de lemne de foc la prețul de 400 de lei întrucât acesta nu este în concordanță cu costul real. Anunțul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute cu ocazia unei vizite la fabrica de camioane IVECO din Petrești, Dâmbovița.

02 Noiembrie 2022, 09:50 (actualizat 02 Noiembrie 2022, 10:24) Știrile TVR |

La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză în privința prețului unui metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat (…) fost de 200 de lei pe metru cub. Am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurarea a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este conform cu realitatea, vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și săluăm măsuri în consecință, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul a adoptat la începutul lunii octombrie o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţului pentru un metru cub de lemn de foc la 400 de lei pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş. Totodată, au fost plafonate preţurile finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn – maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Este o decizie așteptată în peste 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1500 de lei/ tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA. Este un sistem de măsuri pe care le aprobăm astăzi în guvern, care să-i sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a declarat prim ministrul Nicolae Ciucă în 5 octombrie.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.

Source

Distribuie știrea