Președintele ANAF: Astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală, nu putem depăși 35 – 36% din încasări fiscale PIB

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul pierderi fiscale, arată datele Comisiei Europene. Estimările şefului ANAF arată că, anual, în România se face o evaziune fiscală de peste 20 de miliarde de euro.

20 Mai 2022, 12:25 (actualizat 20 Mai 2022, 13:08) Știrile TVR |

LUCIAN OVIDIU HEIUȘ, președintele ANAF: Pe calculele mele, astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală, nu putem să depăşim 35 – 36% din încasări fiscale PIB. Dacă am încasa tot. Astăzi, sau mai corect pe anul 2021, încasările fiscale în PIB au fost de 26,1%. Ţinta pe care o avem pentru anul 2022 este o creştere cu 0,5. Deci trebuie să ajungem undeva la 26,6-26,7%. În primul rând trebuie să mărim baza de impunere. Cum pot să măresc baza de impunere? Luptând împotriva evaziunii fiscale, scoţând la suprafaţă cât mai multă masă impozabilă, care astăzi circulă prin alte metode, luptând împotriva contrabandei şi contrafacerii şi digitalizând activitatea ANAF-ului, care să fie cât mai rapidă. Informaţia să curgă cât mai repede şi să observăm unde contribuabilul creează o problemă.

Source