Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat miercuri dimineața, în emisiunea 3 Ceasuri Bune de la TVR INFO că există, în acest moment, controale la distribuitorii de medicamente, în contextul în care multe medicamente lipsesc din farmacii. Chirițoiu a mai spus că în curând vor fi făcute publice rezultatele controalelor la firmele care comercializează lemn. Șeful Consiliului Concurenței a vorbit și despre controalele începute la bănci, unde se va stabili dacă au existat anumite comportamente antoconcurențiale în stabilirea ROBOR-ului, dar aceste investigații sunt de durată – un raport ar putea fi gata într-un an sau doi.
Președintele Consiliului Concurenței a declarat că sunt în desfășurare mai multe controale, în domenii diferite: „Sunt în lucru 20 de investigații diverse. Rezultate, acum, în curând avem pe lemn – o să ieșim cu niște rezultate în curând, și pe materiale sanitare.”
În contextul crizei medicamentelor, Chirițoiu spune că este verificat comportamentul distribuitorilor farmaceutici, care au de obicei și lanțuri farmaceutice pe care le-ar putea favoriza. „Firmele mari de medicamente au și farmacii. Sau invers, lanțurile de farmacii pe care le vedem au în spate și firme de distribuție. Ne uităm ca firmele de distribuție să nu-și favorizeze propriile farmacii în dauna farmaciilor independente sau care au lanțuri mai mici și nu sunt legate de un mare distribuitor. Avem sesizări de la lanțuri farmaceutice mai mici care s-au plâns că nu reușesc să se aprovizioneze atât de bine precum farmaciile din lanțurile mari, pentru că distribuitorii nu le dau medicamente.”
Șeful Consiliului Concurenței spune că rezultatele acestor controale ar putea fi gata la începutul anului viitor.
Piața reglează prețul, noi ne uităm să nu existe practici anticoncurențiale
Bogdan Chirițoiu a explicat că există un control la bănci pentru a se descoperi dacă piața, cea care stabilește prețul corect, funcționează cum trebuie și dacă nu cumva au fost folosite comportamente anticoncurențiale.
„Creșterile de dobânzi se leagă de situația economică. Avem o creștere a prețurilor și instrumentul prin care limităm creșterea prețurilor este creșterea dobânzilor. Asta face Banca Națională – spune dobânzile trebuie să crească. Noi nu contestăm acest lucru. Investigația noastră nu pune în niciun fel la îndoială nevoia macroeconomică de a avea dobânzi mai mari. Suspiciunea este că, profitând de context, sunt operatori economici care merg mai departe decât ceea ce ar fi legitim, justificat economic. Asta verificăm. Trebuie să trecem printr-un număr mare de documente. Nu vom analiza prețul, nu știm care e prețul corect – piața spune care e prețul corect. Dar piața, ca să spună care e prețul corect, trebuie să funcționeze ea bine, să nu fie distorsionată de comportamente anticoncurențiale. Noi la asta ne uităm: cumva au fost anumite înțelegeri, anumite comunicări între bănci în procesul ăsta de stabilire a ROBOR-ului?”
Chirițoiu spune că aceasta va fi o analiză de durată – de un an sau chiar doi.
„Nu orice modificare de preț e musai o conspirație. Prețurile se modifică în piață, în funcție de situația economică”, atrage atenția președintele Consiliului.
În cazul în care se descoperă nereguli, spune Chirițoiu, banca va fi amendată. Ulterior, clienții pot să acționeze banca în instanță și să ceară despăgubiri. „Sunt convins că vor apărea avocați care vor fi interesați, vor strânge clienți pe care să-i reprezinte și să obțină despăgubiri”, conchide șeful Consiliului Concurenței.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă