Președintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, a murit la 73 de ani

Șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan / FOTO: onmanorama.com

Ministerul Afacerilor Prezidențiale a anunțat că va fi doliu oficial și steaguri coborâte în bernă timp de 40 de zile. De asemenea, vor fi trei zile libere pentru lucrătorii din ministere, departamente, instituții federale și locale și din sectorul privat timp de 3 zile.

Rolul șeicului Khalifa a devenit în mare parte ceremonial din 2014, când a suferit un accident vascular cerebral și a fost supus unei  intervenții  chirurgicale. Fratele său și prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed, a fost văzut drept liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite.

Șeicul Khalifa a fost numit al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite în 2004, el succedându-i la putere tatălui său și fondatorului națiunii, șeicul Zayed al Nahyan.

Născut în 1948 în  Abu Dhabi, șeicul Khalifa a fost fiul cel mare al șeicului Zayed. Înainte de a fi președinte, a fost prinț moștenitor al Abu Dhabi și a condus Consiliul Suprem al Petrolului din Abu Dhabi, care elaborează politica petrolului.

În calitate de președinte, a condus unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Abu Dhabi Investment Authority, gestionând active de sute de miliarde de dolari.

Una dintre cele mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa, a luat numele șeicului Khalifa, după ce guvernul Emiratelor Arabe Unite a salvat Dubaiul din datorii.

Ca fan al sportului a susținut achiziția clubului de fotbal Manchester City din Premier League.

Source

Distribuie știrea