Președintele Joe Biden către premierul Italiei, Mario Draghi: „Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat”

Premierul italian Mario Draghi şi preşedintele american Joe Biden şi-au exprimat marți unitatea împotriva Rusiei şi în sprijinul Ucrainei, în timpul unei întrevederi care a avut loc la Casa Albă.

11 Mai 2022, 00:15 (actualizat 11 Mai 2022, 00:26) Știrile TVR |

Mario Draghi și Joe Biden la Casa Albă

„Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat”, a afirmat Joe Biden, aşezat lângă Mario Draghi în Biroul Oval, în prezenţa reporterilor.

„Vladimir Putin a crezut că ne poate diviza. Dar cu toţii ne-am dublat eforturile”, a adăugat preşedintele american înaintea începerii întâlnirii.

Şeful guvernului italian a apreciat că invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit legăturile dintre Statele Unite şi Italia şi, mai larg, între Statele Unite şi Europa. Premierul Draghi a prezis „schimbări drastice” pentru Uniunea Europeană, despre care a spus că va fi determinată să îşi strângă legăturile.

„O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite”, a spus Joe Biden, chiar dacă aceasta reprezintă o „concurenţă”.

În pofida dependenţei Italiei de gazul rusesc şi a relaţiilor în mod tradiţional prietenoase cu Moscova, guvernul premierului Mario Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva Rusiei.

La fel ca aliaţii săi occidentali, Roma a livrat arme Ucrainei, deşi există un anumit disconfort în creştere în această privinţă în cadrul largii coaliţii de guvernare care îl sprijină pe Draghi.

Draghi s-a angajat, de asemenea, să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în pofida riscurilor pentru Italia. Un procent de 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia.

Mario Draghi menţine legături deosebit de strânse cu Statele Unite, unde a studiat şi a lucrat pentru Banca Mondială şi banca privată Goldman Sachs.

Pe parcursul vizitei sale la Washington, premierul Italiei va primi miercuri un premiu din partea think tank-ul Consiliul Atlantic, care îi va fi înmânat de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea