Președintele K. Iohannis, înainte de reuniunea Consiliului European: Tema centrală va fi războiul din Ucraina, dar vom discuta și despre energie, apărare și ce investiții trebuie pentru a ne decupla de la gazele rusești

10 Martie 2022, 17:46 (actualizat 10 Martie 2022, 18:26) |

Klaus Iohannis

Declarații Klaus Iohannis:

Începem imediat Summitul informal de aici, de la Versailles, de lângă Paris. Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici și este evident că tema cea mai așteptată, tema centrală a acestor discuții, va fi războiul din Ucraina, războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, și acest război deja se vede că are urmări în zona noastră și ne afectează, evident, și economic.

Drept pentru care vom discuta Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă, știm cu toții, prețurile la energie au crescut, în special ca urmare a acestui război.

Vom discuta Apărare, dar vom discutat și despre ce investiții trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele rusești, de energia care se importă acum din Rusia și, evident, pentru a asigura o independență strategică a economiei europene.

O agendă foarte bogată – în chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum primim noi pe refugiații ucraineni, cum construim – și deja funcționează – centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă pentru Ucraina. Aceste chestiuni vor face obiectul discuțiilor în cadrul acestui Summit informal.

Răspunsuri la întrebări:

– Atât timp cât războiul continuă, efectele economice vor apărea. Noi discutăm măsuri în așa fel încât să ținem energia plătibilă. Este vorba și de măsuri în plan național și măsuri europene, pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Trebuie să ținem cont de faptul că acest război are influență asupra vieților și economiilor noastre.

– O parte a acestui război se poartă în zona știrilor false, știți că Guvernul a pornit la prima oră verificări. A pornit de la o singură stație de benzină, informația a fost amplificată artificial și a dus la un nivel de panică. Este periculos ca dintr-un fake news să se ajungă la o astfel de panică.

– Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de influențare a economiilor europene prin fake news.

– Pe agenda de mâine va fi și postura NATO pe flancul estic, soldații americani care au venit în România, grupul de luptă, voi detalia mâine.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea