Președintele Klaus Iohannis despre observațiile de la Bruxelles și corecturile necesare în Planul Național de Redresare și Reziliență: Nu e nicio catastrofă

Președintele Klaus Iohannis a subliniat vineri dimineață că „nu este nicio catastrofă” faptul că sunt necesare corecturi pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Oficialii de la Bruxelles sunt nemulțumiți de cum sunt distribuiți în acest moment banii. „Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi și noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie și, mai important, implementat de noi”, a declarat Klaus Iohannis.

23 Aprilie 2021, 10:19 (actualizat 23 Aprilie 2021, 11:12) |

Întrebat dacă Planul de Redresare și Reziliență va fi gata la timp, până la finalul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a subliniat: „Acest termen stabilit este orientativ, nu este un termen ultimativ, trebuie să înțelegem acest lucru și deja Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi și noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie și, mai important, implementat de noi”.

„Am auzit și eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziție care anunță catastrofa. Nu e nicio catastrofă. Prima formă de Plan național a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare și-a făcut observațiile. Ministrul de resort s-a întors în țară cu observațiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și planul va merge înainte”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Acest plan va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat”, a conchis șeful statului.

Comisia Europeană a solicitat României să refacă schița Planului Național de Redresare și Reziliență.

Oficialii de la Bruxelles sunt nemulțumiți de cum sunt distribuiți banii.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că încă se negociază, iar varianta prezentată la Bruxelles nu este un document oficial.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va implica în realizarea planului de investiții și i-a invitat luni la discuții pe cei implicați.

Vicepremierul Dan Barna, responsabil în Guvern cu Planul Național de Redresare și Reziliență, a declarat la TVR că ministrul Proiectelor europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit săptămână trecută la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene. Le-a prezentat proiectul de distribuire a banilor pentru redresarea economică a țării după pandemie, iar comisarii euopeni au avut unele obiecții.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că Executivul de la Bruxelles are obiecții semnificative.

Ministrul Investițiilor Europene spune că realizarea acestui plan presupune un volum mare de muncă, 1.000 de pagini, la care echipa sa lucrează continuu. La unele capitole, Bruxelles-ul și Bucureștiul au abordări diferite.

Proiectele PNRR ar trebui realizate până la finalul lunii august 2026.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea