Președintele Klaus Iohannis: MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Comisia Europeană a confirmat în raportul făcut public progresul României în cadrul acestui mecanism

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți după-amiază, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, în care a anunțat că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare dat publicității de Comisia Europeană joi după-amiază este ultimul de acest fel pentru țara noastră.

22 Noiembrie 2022, 17:19 (actualizat 22 Noiembrie 2022, 17:52) Știrile TVR |

Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră!“, a anunțat președintele.

“Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției”, a subliniat Klaus Iohannis.

“Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept”, a explicat șeful statului.

El a amintit că, anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, “pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale”.

“România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români”, a arătat Klaus Iohannis.

“Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate. Felicit autoritățile – Guvernul României, ministrul Justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis”, a transmis președintele.

Klaus Iohannis a ținut să sublinieze că dialogul pe marginea acestui pachet esențial privind justiția a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, “care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene”.

Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România“, a conchis șeful statului.

VEZI și România a îndeplinit angajamentele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, MCV poate fi ridicat – recomandă Comisia Europeană, în cel mai recent raport

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source