Președintele și premierul finlandez: Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO „imediat”

Finlanda trebuie să solicite să adere la alianța militară NATO „fără întârziere”, au declarat în această dimineață președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin, informează agenția Reuters, preluată de The Guardian. Anunțul indică o schimbare majoră de politică declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează sursa citată.

12 Mai 2022, 10:37 (actualizat 12 Mai 2022, 10:46) Știrile TVR |

Finlanda – NATO / FOTO: Dado Ruvic/Illustration/Reuters

„Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au afirmat Niinisto și Marin, într-o declarație comună. „Sperăm ca pașii naționali încă necesari pentru a lua această decizie să fie făcuți rapid în următoarele zile.”

Ieri, un sondaj Gallup comandat de Helsingin Sanomat arăta că 73% din respondenți cred că Finlanda ar trebui să se alăture alianței militare NATO. Cifra a fost cu opt puncte procentuale mai mare decât într-un sondaj similar făcut la sfârșitul lunii aprilie.

Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a răspuns deja în această dimineață spunând că Finlanda va fi binevenită în NATO și a precizat că va milita pentru un proces rapid.

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”, a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la „consecinţele” în cazul unei candidaturi.

Cu ocazia semnării la Helsinki a unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război, Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Dacă am adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă”, a spus el.

„Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva”, a adăugat Niinisto, avându-l alături de premierul britanic Boris Johnson.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și relații complicate în istorie, și-a intensificat treptat cooperarea cu NATO  în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, însă  până la invazia din Ucraina, s-a abținut să vorbească despre aderare.

CITIȚI ȘI Președintele Finlandei: Dacă am adera la NATO, răspunsul meu către Rusia ar fi – Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă

Source

Distribuie știrea