Președintele SUA, Joe Biden, după alegerile de la jumătatea mandatului: A fost o zi bună pentru democrație. Valul roșu nu a avut loc

Președintele Joe Biden a ținut să sublinieze, într-o declarație de presă susținută înainte să fie cunoscute toate rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului, că a fost “o zi bună pentru democrație” și pentru SUA. “Valul roșu nu a avut loc”, a remarcat el, în ciuda predicțiilor făcute de comentatori și de presă. “M-am simțit bine pe parcursul procesului, am știut că vom face bine”, a subliniat Biden, râzând de scepticismul jurnaliștilor.

09 Noiembrie 2022, 22:57 (actualizat 09 Noiembrie 2022, 23:36) Știrile TVR |

Președintele SUA, Joe Biden

Biden a ținut să remarce că este cea mai bună clasare din 1986 la midterms, în timpul unui mandat al unui președinte democrat.

Alegătorii au vorbit clar despre lucruri care îi îngrijorează. Au trimis un mesaj clar, de negreșit, că vor să păstreze democrația și dreptul de a alege în această țară“, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a ținut să remarce că prezența la urne este una istorică în rândul tinerilor și se înscrie în trendul înregistrat la prezidențialele de acum 2 ani.

Rezultatele obținute arată că americanii susțin agenda economică a administrației, a subliniat Biden.

El și-a exprimat încrederea că republicanii sunt gata să colaboreze pentru deciziile viitoare și a menționat în acest context acordul bipartizan în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.

Trebuie să ne amintim cine naiba suntem – suntem Statele Unite ale Americii!“, a conchis Biden înainte de a prelua întrebări, avertizând în privința temelor pe care le-au abordat unii republicani și subliniind că este întotdeauna o idee greșită să pariezi împotriva intereselor țării.

Mai devreme, președintele a postat pe Twitter un film cu secvențe în care adresa felicitări democraților câștigători. “Voi dormi mai bine știind că ai câștigat”, îi spune el unuia dintre cei angajați în cursa electorală de la jumătatea mandatului.

America a ales, într-un scrutin cu implicaţii majore interne și internaţionale. Valul uriaş de victorii republicane anunţat de sondajele pre-electorale nu s-a materializat.

Republicanii au obţinut o serie de victorii în Camera Reprezentanţilor, însă în privinţa Senatului, situaţia e pe muchie de cuţit.

Este dezamăgire totală în tabăra republicană. “Trump este livid”, l-a descris unul dintre consilieri. “Țipă la toată lumea”, a adăugat sursa citată de CNN.

VEZI și Bogdan Banu: Votul se decide la nivel local. Cât mă costă mâncarea, dacă mă simt în siguranță pe stradă – asta vede americanul de rând. Subiectele legate de Ucraina sunt un pic abstracte

Source