Președintele Volodimir Zelenski după convorbirea cu președintele Klaus Iohannis: Pași pentru dezvoltarea în continuare a colaborării, în primul rând în sectorul apărării

„Împreună cu Klaus Iohannis am convenit în privința măsurilor pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării ucraineno-române, în primul rând în sectorul apărării”, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, simultan cu un comunicat al Palatului Cotroceni pe această temă.

04 Ianuarie 2023, 16:17 (actualizat 04 Ianuarie 2023, 16:35) Știrile TVR |

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / FOTO: www.facebook.com/zelenskiy.official

„Am mulțumit României pentru solidaritate și sprijin în rezistența în fața agresiunii ruse”, a transmis Volodimir Zelenski.

„Am discutat despre formula privind pacea și despre problemele agendei bilaterale”, a adăugat liderul de la Kiev.

Potrivit Palatului Cotroceni, în cadrul convorbirii telefonice cu liderul de la Kiev, președintele Klaus Iohannis „a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar”.

VEZI și Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile – „crime de război conform dreptului internațional umanitar”

Klaus Iohannis „a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig”.

Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei.

„În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, arată Administrația prezidențială.

„Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, se subliniază în comunicatul Palatului Cotroceni.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

„La rândul său, Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile. În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în finalul documentului.

Source

Distribuie știrea