Președinți americani care au renunțat la un al doilea mandat la Casa Albă. Mandate încheiate din cauza asasinatelor

Decizia istorică a actualului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, de a se retrage din cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă trimite unde de șoc în lumea politică și aruncă Partidul Democrat într-o luptă pentru a alege un nou candidat care să îi țină piept fostul președinte Donald Trump.

Este o decizie pe care mulți o anticipau, dar de care mulți se temeau. Însă, nu este pentru prima dată când un candidat american la prezidențiale se retrage din cursă, dar este într-adevăr o premieră că acest lucru se întâmplă atât de târziu, cu 4 luni înaintea alegerilor.

De la cel mai tânăr senator la președinte, cu o carieră politică de peste jumătate de secol, Joe Biden se alătură listei de președinți americani care au ales să nu candideze pentru un al doilea mandat. Anunțul făcut de Biden vine după luni de speculații legate de vârsta sa înaintată și de capacitatea sa de a duce la bun sfârșit un alt mandat de patru ani la Washington.

După o performanță dezastruoasă la dezbaterea publică de anul acesta cu Donald Trump și o serie de gafe notabile, președintele în exercițiu a cedat presiunilor venite din propriul partid de a se retrage.

Președinți americani care au renunțat la un al doilea mandat la Casa Albă

Care sunt ceilalți președinți americani care au renunțat la un al doilea mandat la Casa Albă de-a lungul vremurilor.

Începem cu cel de-al 33-lea președinte al SUA, Harry Truman. El a preluat funcția după moartea lui Roosevelt în 1945. Cunoscut pentru implementarea Planului Marshall și pentru autorizarea bombardamentelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, Truman a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat din cauza ratei scăzute de aprobare. În 1952, a anunțat că nu va candida, spunând: „Am servit țara mea mult și cred că am făcut-o eficient și onest.”

Ne îndreptăm atenția acum către Lyndon B. Johnson cel de-al 36-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Johnson a devenit președinte după asasinarea lui John F. Kennedy. În 1968, în timpul unui discurs național axat pe războiul din Vietnam, Johnson a anunțat că nu va candida pentru un alt mandat, invocând sănătatea precară și criticile în privința gestionării războiului.

Alți președinți care au renunțat la al doilea mandat au fost James K. Polk, James Buchanan, Rutherford B. Hayes și Calvin Coolidge.

Mandate încheiate din cauza asasinatelor

Și, nu doar renunțările voluntare au marcat istoria președinției americane, mai mulți președinți și-au încheiat mandatele în mod abrupt, din cauza asasinatelor.

Abraham Lincoln a fost primul președinte american asasinat, fiind împușcat în cap la 14 aprilie 1865, în timp ce urmărea o piesă de teatru. A murit a doua zi dimineață.

Asasinarea lui JF Kennedy este poate cea mai faimoasă din toate timpurile. El a fost împușcat mortal la 22 noiembrie 1963, chiar lângă soția sa, în timp ce se deplasa în coloana oficială, într-o mașină decapotabilă, în Texas, Dallas, unde mersese în scop electoral.

Alți președinți din istoria Statelor Unite care au fost asasinați sunt: James A. Garfield, cel de-al doilea președinte omorât în istoria Americii și William McKinley, asasinat după 6 luni de la începerea celui de-al doilea mandat. Aceste exemple ne arată cât de imprevizibilă poate fi cariera politică, fie prin decizii personale sau prin evenimente tragice.

Așadar, renunțarea la candidatură pentru un al doilea mandat sau încheierea abruptă a președinției nu sunt fenomene noi în istoria Statelor Unite. Aceste decizii și evenimente au modelat cursul istoriei americane în moduri semnificative.

Distribuie știrea