Prețul gazului pe plan mondial, la jumătate față de nivelul din iunie. Resorturile unui moment favorabil: importuri diminuate din China, vreme blândă, cerere scăzută, depozite pline. Cât poate dura această conjunctură

Gazele se ieftinesc. Au ajuns să coste la jumătate față de luna iunie, iar vapoarele stau la coadă să descarce. O situație care generează optimism, dar și precauție. „Cred că piața nu și-a epuizat potențialul de a fi volatilă. (…) Volatilitatea poate să fie în creștere și din nou să avem episodic anumite aprecieri. Dar sperăm ca tendința generală să fie una liniștită și să nu mai vedem (…) salturi atât de mari de preț și să trecem cu bine de această iarnă”, a subliniat, la TVR INFO, expertul în energie Claudiu Cazacu.

19 Octombrie 2022, 19:00 Știrile TVR |

„Piața a trecut cu bine de o perioadă de mare preocupare vizavi de umplerea depozitelor și în momentul în care avem facilitățile pline în proporție de 90, chiar peste 90%, este normal că lucrurile se prezintă altfel. A beneficiat, de asemenea, și de, cred eu, de o conjunctură favorabilă, având în vedere că importurile de gaz natural lichefiat dinspre China au fost diminuate, cu o economie încetinită de restricțiile de COVID și, de asemenea, cu o vreme destul de caldă. Toți acești factori împreună, aș spune eu, poate și cu măsurile anunțate de limitare a volatilității pieței pe (…) platforma de gaze naturale din Olanda se văd în piață, dar mai ales avem argumentele acestea fundamentale vizavi de cerere și de ofertă, cerere mai scăzută și de ofertă mai abundentă din moment ce avem niște stocuri în depozite deocamdată”, a explicat Claudiu Cazacu.

El a făcut o radiografie rapidă a creșterilor de preț din ultimii 3 ani.

Suntem în scădere față de ceea ce vedeam săptămâna trecută, față de vârfurile, deci suntem pe la 110-120 de euro un megawatt astăzi, cam în aceste niveluri am fluctuat, dar depinde la ce perioadă ne raportăm. Față de vârfurile recente, da, stăm foarte bine, am fost și pe la peste 340, aproape 350, din ce îmi amintesc eu, de euro pe megawatt, față de acum un an sau 2 ani de zile. (…) Acum 2 ani, când eram la 15-20 de euro, anul trecut pe la 40 și am urcat spre 80-90, deci suntem în continuare destul de sus față de ce ar fi de dorit să vedem pentru economie și pentru industrie, mai ales. Vedem că industria noastră suferă„, a adăugat expertul.

„Cred că piața nu și-a epuizat potențialul de a fi volatilă și cred că, până când se implementează efectiv acele măsuri, se speră undeva în ianuarie, inclusiv mecanisme de verificare a volatilității și altele, se pot întâmpla destul de multe, iar volatilitatea poate să fie în creștere și din nou să avem episodic anumite aprecieri. Dar sperăm ca tendința generală să fie una liniștită și să nu mai vedem spike-uri, salturi atât de mari de preț și să trecem cu bine de această iarnă”, a previzionat Claudiu Cazacu.

Preocuparea se îndreaptă deja spre ce se va întâmpla anul viitor.

„La anul, fără aceste resurse dinspre Rusia, e posibil să fie ceva mai dificil”, atrage atenția Claudiu Cazacu. „Deși se fac investiții în terminale, iată că e atât de mult timp, încât deocamdată în Spania este dificil să se descarce tot ce cară aceste vase încărcate cu gaz naturale lichefiat”.

Comisia Europeană propune ca soluție la criza energetică, achizițiile în comun de gaze naturale, în paralel cu reducerea consumului, anunțată deja.

Soluția achizițiilor comune a funcționat și în perioada pandemiei, când Comisia Europeană a negociat achiziția vaccinurilor pentru toate țările membre. Ursula von der Leyen nu a mai făcut nicio referire la plafonarea prețului gazului rusesc, soluție care nu a întrunit unanimitatea țărilor membre.

Pachetul energetic propus de Comisia Europeană urmează să fie discutat de șefii de state și guverne în Consiliul European de toamnă care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles.

VEZI și Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Source

Distribuie știrea