Preţul ţiţeiului, la cel mai ridicat nivel din 2018

Preţul ţiţeiului a urcat joi pentru a doua zi, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani, după scăderea peste aşteptări a stocurilor în SUA, ceea ce confirmă perspectivele privind cererea robustă de combustibil, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

24 Iunie 2021, 12:36 (actualizat 24 Iunie 2021, 12:38) |

Sonde de petrol

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut joi cu 0,71%, ajungând la valoarea de 75,34 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a urcat cu 0,62%, la 73,30 dolari. Miercuri, cotaţia barilului de petrol Brent a înregistrat un avans de 0,5%, iar cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ o creştere de 0,3%, ajungând ambele la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

„Datele privind scăderea peste aşteptări a stocurilor de ţiţei în SUA sunt încurajatoare, sugerând majorarea cererii şi înăsprirea furnizării. Dacă Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) nu decide săptămâna viitoare să majoreze producţie mai mult decât se estima din august, preţul ţiţeiului va rămâne o perioadă la acest nivel ridicat”, a apreciat Tetsu Emori, directorul general al Emori Fund Management Inc.

Oficialii OPEC+, care se vor întâlni la 1 iulie, discută evoluţiile de pe piaţa petrolului, dar încă nu s-a luat nicio decizie, au declarat pentru Reuters surse din cadrul grupului.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu peste 45%, în urma prognozelor grupului OPEC+ potrivit cărora cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei. Unii directori din industrie se aşteaptă la revenirea cotaţiei barilului de petrol la nivelul de 100 de dolari, pentru prima dată din 2014.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

Source

Distribuie știrea