Prețuri cu minus la tranzacțiile cu energie electrică. Asta nu înseamnă însă și facturi mai mici

Se întâmplă și în România: energia electrică s-a tranzacționat în anumite momente cu preț zero. Asta înseamnă că producătorii au oferit curentul gratis furnizorilor. Timp de câteva ore, prețurile au avut valori negative și chiar s-a stabilit un record de minus 142 de lei pentru un Megawatt. Specialiștii spun că nu este un semn bun și că în niciun caz nu vom plăti facturi mai mici. În plus, este semnalul clar că România trebuie să investească în capacități de stocare.

În ultimele zile, România a consumat mai puțină energie electrică decât a produs.

Au fost momente în care producătorii nu au avut altă soluţie decât să ofere energie gratuit sau chiar să-i plătească pe furnizori să le preia supraproducţia.

Situația s-a repetat din nou în weekend.

Timp de 4 ore, energia electrică s-a tranzacționat pe piața de profil la un preț negativ.

Între ora 13.00 și 17.00, prețul curentului a coborât până la -142 de lei pe Megawatt-oră. Recordul a fost înregistrat la ora 15.00.

Prețurile negative la energie nu înseamnă însă și facturi mici pentru consumatori. Ei plătesc oricum transportul electricităţii, mentenanța rețelei, plus alte taxe și accize.

Dumitru Chisăliță, expert energie: Sunt mai mult situații care să inducă costuri suplimentare la nivelul furnizorilor care, practic, reducându-și numărul de ore de funcționare și câștigurile pe care le au, au niște costuri mai mari, costuri pe care le vor recupera la momentul în care va exista cerere de energie.

De la începutul anului până acum, România a înregistrat 10 ore în care preţurile au fost negative pentru energia electrică. Este deja o treime din totalul intervalelor în care anul trecut tranzacţiile cu energie nu au fost pe plus.

Specialiștii spun că este semnalul clar că România trebuie să investească în modernizarea sistemului energetic.

Corina Murafa, expert în energie: Cele mai mari investiții, fără îndoială, în momentul de față, sunt cele în stocare, care trebuie să fie făcute, și cele în dezvoltarea rețelelor.

Guvernul a pregătit un mecanism de sprijin pentru producția de energie eoliană și fotovoltaică. Astfel, producătorii care vor vinde energie verde la un cost mai mic decât cel de referință vor primi de la stat diferența dintre cele două prețuri.

Schema de ajutor este în valoare de 3 miliarde de euro, iar banii sunt din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Prevede un cadru de investiții predictibil pe o perioadă de 15 ani de zile, în care prețul de vânzare pentru energia electrică este setat în urma unei proceduri de licitație. (…) Atunci când prețurile în piață sunt peste acest preț setat (…) și investitorul câștigă mai mult, returnează diferența către stat.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiții va conduce la un preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde.

Specialiștii se așteaptă ca piața energiei din România să treacă prin momente asemănătoare și în lunile următoare.

Anul trecut, în toată Europa, în unele state s-au înregistrat peste 400 de ore cu prețuri negative.

Distribuie știrea