Prețuri mai mari pentru materiale și lucrări de construcții. Românii care vor să cumpere locuințe noi ar putea plăti mai mult cu până la 25%

Materialele de construcții s-au scumpit continuu de la începutul anului și au ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei sanitare. Constructorii estimează că prețurile lucrărilor ar putea creşte cu aproximativ 30% în lunile următoare, după cum arată un studiu al Institutului Național de Statisticp. Dezvoltatorii imobiliari anunță şi ei că scumpirea locuinţelor e iminentă în a doua parte a anului.

30 Mai 2021, 18:00 (actualizat 30 Mai 2021, 19:40) |

Românii care vor să cumpere locuințe noi ar putea plăti mai mult decât și-au planificat, din cauza scumpirii materialelor de construcție.

Ramona Ganea, vicepreședintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România: „Polistirenul s-a scumpit de la începutul anului și până acum cu 100%. Și-a dublat prețul, practic. Vata minerală, de asemenea. (…) Profilele metalice (…) acum în iunie am fost anunțată că se vor scumpi cu 25%. Scumpirile sunt majore pentru materialele de construcții și atunci ele generează scumpiri și pentru produsul finit, pentru apartamente. Pot fi scumpiri de până la 25%”.

Prețurile materialelor de construcție au ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei sanitare. Și materiile prime s-au scumpit la bursele internaționale.

Claudiu Cazacu, analist financiar: „Pentru cupru, de exemplu, suntem cam cu 94% mai sus față de acum un an (…) La cherestea, cam cu 250% mai sus, la aluminiu cu peste 50% (…) la oțel peste 120%. Creșterile sunt spectaculoase din cel puțin două motive. (…) În pandemie s-au redus capacitățile, s-a diminuat producția, iar revenirea a fost mult mai rapidă încât facilitățile nu au reușit să țină pasul”.

România e afectată și pentru că multe materiale vin din import. Managerii estimează că prețurile lucrărilor ar putea crește, în medie, cu peste 30%, în lunile următoare, așa cum reiese dintr-o anchetă a Institutului Național de Statistică.

Adrian Iftime, directorul general al Federației Patronatelor Societăților de Construcții: “Există un mare pericol pentru contractele în derulare, dar există un mare pericol și pentru proiectele noi. Mă refer în mod special la lucrările publice. Cea mai (…) grea problemă de rezolvat și care este la îndemâna statului (…) este asigurarea sursei de finanțare pentru diferențele ce vor rezulta. În condițiile în care nu (…) se găsesc soluții de finanțare noi apreciem că într-o lună, două o să asistăm la (…) șantiere închise”.

Analiștii nu exclud ca scumpirile să se tempereze odată cu reluarea activităților de producție. Dar totul depinde de evoluția pandemiei.

Source

Distribuie știrea