Prețuri record la carburanți. Pentru un plin de benzină standard plătim cu 87 de lei și 50 de bani mai mult în comparație cu toamna trecută. Disproporția dintre cerere și ofertă, principala cauză a scumpirilor

Carburanții se scumpesc continuu în România. Un plin cu benzină costă mai mult cu 11 lei, iar unul de motorină mai mult cu 16 lei față de începutul lunii octombrie. Analiștii nu exclud ca prețurile celor mai ieftine sortimente de carburanți să atingă pragul de 7 lei pe litru la iarnă. De aici, lanțul scumpirilor va fi resimțit de fiecare dintre noi.

28 Octombrie 2021, 19:18 |

De la începutul acestei luni, litrul de benzină s-a tot scumpit, în medie, cu 22 de bani, iar la motorină și mai mult, cu 32 de bani.

În Capitală, cele mai ieftine sortimente de carburanți au depășit pragul de 6 lei și 50 de bani, iar cele premium 7 lei pe litru.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Pentru un plin de rezervor cu 50 de litri de benzină standard plătim acum mai mult, în medie, cu 11 lei față de începutul lunii octombrie și cu 87 de lei și 50 de bani în comparație cu perioada similară a anului trecut. Și un plin cu motorină standard ne costă acum mai mult, în medie, cu 16 lei față de prima săptămână din octombrie și cu 93 de lei dacă ne raportăm la toamna trecută„.

Companiile petroliere pun aceste creșteri pe seama cheltuielilor mai mari de producție. În lipsa investițiilor în zăcăminte noi, România importă tot mai mult petrol, în condițiile în care sondele de la noi extrag mai puțin de 40% din necesarul de consum.

La marile burse, țițeiul Brent se vinde acum cu peste 80 de dolari pe baril și e de două ori mai scump decât toamna trecută, urmare a reluării activităților economice la nivel mondial.

Ileana Sorina Bălțatu, director general-adjunct, companie petrolieră:Scumpirea (…) se datorează disproporţiei între cerere şi ofertă. Cererea creştere destul de mult, oferta nu poate ţine pasul. Din 2015, investiţiile în sectorul de explorare au fost reduse aşteptându-se înlocuirea petrolului (…) cu energie verde. În costurile de producţie (…) este inclus şi preţul mai mare al gazelor naturale şi preţul mai mare al energiei electrice„.

Unele studii arată că prețul barilului de petrol ar putea urca la 100 de dolari în sezonul rece.

Claudiu Cazacu, analist financiar:Există anumite riscuri pentru lunile următoare dacă avem o vreme deosebit de rece. (…) Am vedea în mod logic şi o dinamică ascendentă pe carburanţi care (…) ar putea avea într-un scenariu foarte nefavorabil 7% până la 10% creştere. (…) Ne-ar putea duce cu anumite sortimente în apropierea, sau într-o situaţie nefericită, peste pragul de 7, vorbind de sortimente standard„.

Economiștii avertizează că scumpirile de la pompă au un efect în lanț și se vor regăsi inclusiv în prețuri mai mari la raft.

Source

Distribuie știrea